Netsky over zijn eigen podium op Tomorrowland en tanden poetsen voor sets

Netsky

Netsky stond dit jaar weer drie keer op één van de belangrijkste dancefestivals ter wereld. Dat hij een vaste waarde op het evenement is, is een understatement, maar toch weet hij het publiek telkens opnieuw te verrassen. Wij spraken Netsky vlak voor zijn laatste set op Tomorrowland over drum-‘n-bass, tanden poetsen voor sets en zijn nieuwe single.

Klaar voor je set?

Netsky: “100 procent. Dit is de derde keer dat ik op de mainstage sta, vandaag om 19 uur 20, een mooi moment. Het is niet aan het regenen, dus ik ben blij.”

Hoe bereid je je meestal voor op een set? Wat doe je voor je op het podium kruipt?

“Ik heb jarenlang altijd mijn tanden gepoetst voor ik op het podium ging. Dat was een heel rare verslaving, waar ik gelukkig van afgestapt ben. Dat maakte mij comfortabel. Op Tomorrowland kom je natuurlijk heel veel vrienden tegen, ik denk dat ik wel een shotje ga drinken vandaag.”

Eigen podium op Tomorrowland

Je treedt hier al jaren op. Hoe belangrijk is Tomorrowland voor de dancescene?

“Tomorrowland is de jongste jaren breder gegaan dan EDM. We zien dat heel duidelijk aan de podia en aan hoe breed hun selectie van artiesten is. Ik heb vorige week mijn eigen podium Netsky & Friends mogen boeken. Daar stonden onder andere Young Thug, A-trak en London On Da Track. De selectie van de artiesten verliep in samenspraak met het festival, maar ik heb zo goed als carte blanche gekregen. Het was vooral de bedoeling dat het een line-up van grote namen was.” 

“Ik kom hier al enkele jaren. Tomorrowland laat het cureren graag aan artiesten over. Dat is een heel leuk businessplan. Ik ben één van de zestig dj’s met een eigen podium. Dat bewijst hoe open minded het festival is en hoe ze verder willen gaan. Ik vind dat mooi om te zien.”

Netsky

Vorige week kregen we een old school drum-‘n-bass-set van je te zien in de Rave Cave. Waar mogen we ons dit keer aan verwachten?

“Het tegenovergestelde. Ik ga wel veel drum-‘n-bass spelen, want ik ben de enige drum-‘n-bass-act op de mainstage, dus ik moet wel. Ik moet het genre wel wat vertegenwoordigen. Wat in de cave heel jazzy, underground en muzikaal was, zal nu iets meer herkenbaar klinken, meer geschikt voor een groot publiek. Ik vind de beide aanpakken heel leuk om te doen als dj.”

Single vanuit tienerstandpunt

Je hebt pas een nieuwe single Snitch uitgebracht met Aloe Blacc. Wat is het verhaal daarachter?

Snitch is eigenlijk een beetje een guilty pleasure van Aloe Blacc en ik. Er stond sowieso een sessie gepland met hem, en het was de bedoeling dat we samen een groot popnummer zouden maken. Daarvoor staat Aloe Blacc ook bekend. Maar hij was helemaal into deze beat. Dat was wel de laatste beat die ik verwacht had.” 

“Uiteindelijk is het een beetje geschreven vanuit een fantasie, vanuit het standpunt van twee tieners uit de middelbare school. Als je naar de teksten luistert, merk je dat het helemaal niet gaat om een volwassen standpunt. Het is allemaal niet te serieus en er zit geen groot concept achter deze single. Ik zou het eerder een verhaaltje noemen.”

Leven in Los Angeles

Is je manier van songschrijven door de jaren heen veranderd? Benader je muziek nu anders dan in je beginjaren?

“Natuurlijk. Ik heb een lange tijd in Los Angeles gewoond, omdat ik even wou stoppen met touren en naar het buitenland wou. Uiteindelijk ben ik 2,5 jaar blijven plakken in Venice Beach, waar ik twee fantastische producers heb leren kennen. Mensen die onder andere met Rihanna samengewerkt hebben. Zij hebben mij echt onder hun hoede genomen”.

“Ik denk dat ik altijd al een herkenbaar popelement in mijn muziek probeerde te verwerken, zelfs in mijn drum-‘n-bass-periode van enkele jaren geleden. Ik beperkte mij zeer hard tot drum-‘n-bass, omdat dat echt mijn vibe was, maar er is dan toch ergens een wereld opengegaan. Ik ben meer pop in mijn tracks gaan verwerken, dat is voor mij heel interessant als producer.”

Netsky

Zigzaggen tussen studiowerk en touren

Valt de tol van het artiestenleven zwaar?

“Ik zou me niet direct categoriseren als EDM-artiest, dat is een ander leven. Ik bedoel dat natuurlijk niet negatief, maar zij touren echt constant, terwijl ik mijn tijd fifty-fifty probeer te verdelen over touren en in de studio werken.”

Wat zijn je toekomstplannen?

Snitch is een onderdeel van een tweedelig album ‘Palm Trees and Power Lines’ dat dit jaar nog uitkomt. Op de kant ‘Palm Trees’ zal je pop-gerelateerde muziek horen en ‘Power Lines’ zal eerder underground klinken. Het schizofrene, de twee kanten van mij als producer, komen wel echt naar boven.”

Netsky

Gesponsorde artikelen