Nieuw te streamen deze week: ‘The Crown’, ‘Warrior Nun’ en ‘Mythic Quest’ gaan verder, ‘Fire Of Love’ en ‘Les Intranquilles zijn de mooiste films van de week en ook de eerste kerstfilm is gearriveerd

De eindmeet van 2022 is stilaan in zicht, de wintersfeerverlichting is in de meeste steden en gemeenten al opgehangen en de eerste kerstbomen duiken al op in de huiskamers. Toch hebben de streamers onders ons nog veel werk, want de komende weken ligt het tempo van nieuwe releases bij de streamers hoog. Deze week loopt vooral het nieuwe seizoen van The Crown in het voetlicht, het paradepaardje van Netflix, maar de reeks oogst nu voor het eerst ook heel wat kritiek. Deze en andere tips lichten we met veel plezier hieronder toe!

Series

The Crown is ontegensprekelijk één van de grote paradepaardjes van Netflix. Al van bij de start in 2016 oogst de reeks lovende kritieken en over de jaren heen was de reeks al goed voor maar liefst 21 Emmy Awards. In 2021 won het vierde seizoen van The Crown zowat alles wat er te winnen viel op de Emmy’s, awards voor de beste dramareeks, acteurs en actrices, prijzen voor casting en voor scenario. Nu het vijfde seizoen van start is gegaan, krijgt de reeks voor het eerst te maken met felle kritiek. Met de nieuwe reeks stappen we ook de jaren negentig binnen, een periode die voor de Britse koninklijke familie in het teken stond van geruchten en schandalen. Een deel van de kritiek lijkt ermee te maken te hebben dat dit een periode is die voor de meeste kijkers nog helder voor de geest staat, maar ook de timing – met het relatief recente overlijden van Queen Elizabeth II in het achterhoofd – lijkt ongelukkig te zijn. Het nieuwe seizoen oogst heel wat kritiek, maar toch blijft The Crown ook in dit vijfde seizoen temidden van schandalen in de roddelpers een toonbeeld van elegantie. Met de start van het vijfde seizoen vernieuwt ook de cast zich een derde en laatste keer. Imelda Staunton en Jonathan Pryce vertolken Queen Elisabeth II en Prince Philipp en Elizabeth Debicki is te zien als prinses Diana.

In 2020 was Warrior Nun een bescheiden hit voor Netflix. De plot is even van de pot gerukt als plezierig: een negentienjarige vrouw wordt wakker in een mortuarium en merkt dat ze nieuw leven is ingeblazen door een goddelijk artefact dat ingebed zit in haar rug, een element dat ons zéér aan Halo doet denken. De jonge vrouw ontdekt dat ze nu deelmaakt van een oude orde die belast is aan het bestrijden van demonen op aarde. In het nieuwe tweede seizoen krijgt hoofdrolspeler Alba Baptista als Ava te maken met een nieuwe vijand: de Samaritanen willen de kerk ontmaskeren.

Mythic Quest is intussen al aan zijn derde seizoen toe. De reeks is een goed bewaard geheim op Apple TV+, maar is zeker het ontdekken waard. Deze comedyserie draait rond een bende gameontwikkelaars die verantwoordelijk zijn voor één van de meest populaire games ter wereld. De concurrentiestrijd wordt heviger dan ooit, want het creatieve brein Ian, Poppy en Dana zijn hun eigen studio gestart, GrimPop, waarmee een nieuwe belangrijke speler de markt wordt ingegooid. Mythic Quest is één van de beste en meest originele sitcoms in het hedendaagse serielandschap. Het derde seizoen wordt afgetrapt met twee afleveringen en wordt nadien wekelijks aangevuld met een aflevering, ook de eerste twee seizoenen zijn nog te bekijken op Apple TV+.

Op Prime Video speelt James Cordon de hoofdrol in het nieuwe Mammals. Hij speelt Jamie, een chefkok wiens wereld uit elkaar valt wanneer hij choquerende geheimen ontdekt over zijn zwangere vrouw Amandine. Jamie zoekt naar antwoorden met hulp van zijn schoonbroer Jeff. Tijdens deze jacht beginnen er ook scheurtjes te ontstaan in Jeffs huwelijk met Jamies zus Lue, een rol van Sally Hawkins. Regisseur Stephanie Laing blikte deze zes afleveringen in en deed eerder hetzelfde met Physical, de reeks op Apple TV+ waarvan nu al twee seizoenen te zien zijn.

Op Apple TV+ is naast het nieuwe seizoen van Mythic Quest ook nog Circuit Brakers te zien, een nieuwe reeks voor het hele gezin. Deze futuristische anthologieserie gaat over basisschookinderen en speelt zich af in de nabije toekomst. De kinderen zijn nieuwsgierig en maken hierdoor een heleboel mysterieuze dingen mee. Hun problemen gaan veelal ook over opgroeien en de problemen die daarbij komen kijken.

Tot slot is er ook nog Zootopia+, een minireeks op Disney+ die voortborduurt op de succesvolle en leuke animatiefilm uit 2016 over het kleine konijntje Judy Hopps die ervan droomt om politieagente te worden. Haar zien we niet terug in deze reeks maar we krijgen in zes korte afleveringen wel wat meer achtergrond bij andere figuren uit de dierenwereld.

Films

Les Intranquilles was één van de mooiste Belgische films van 2021 en is nu te bekijken via Streamz voor iedereen die de prent gemist heeft toen ze in de cinema liep. Het verhaal schetst een beeld van hoe Leila (Leila Bekhti) en Damien (Damien Bonnard) met de bipolaire stoornis van Damien omgaan. In het eerste deel van de film wordt er heel erg gefocust op de opbouw van de manie van het hoofdpersonage. Daarna verschuift de focus naar de impact op partner, kind en omgeving en alles wat daarbij hoort. Regisseur Joachim Lafosse baseerde de film op zijn eigen ervaringen met zijn vader die ook bipolair is en een psychosegevoeligheid heeft. Naar eigen zeggen heeft hij zijn film voor 80 procent op autobiografische feiten gebaseerd.

Dit jaar maakte Jennifer Lopez haar comeback in een heuse romcom in de bioscoop. In Marry Me, die nu op Streamz te zien is, speelt Lopez Kat Valdez, een popster die op het punt staat om met haar vriend (Owen Wilson) en medepopster te trouwen tijdens een concert in Madison Square Garden. Maar daar komt zij erachter dat hij vreemdgaat en ze besluit spontaan om willekeurig iemand uit het publiek te kiezen met wie ze dan wel trouwt.

Naast de romcom nog een kenmerkend genre: de Franse komedie. Die wordt deze week vertegenwoordigd door Maison De Retraite, een film waarin we vooral Gerard Depardieu herkennen en die we kunnen terugvinden op Streamz. Eén en ander begint wanneer de dertigjarige Milann voor de keuze wordt gesteld tussen een gevangenisstraf of een taakstraf van 300 uren in een woonzorgcentrum. Milann ervaart zijn eerste weken als een regelrechte hel, maar hij wordt al snel geadopteerd door de gepensioneerden, in het bijzonder door een groep van zeven onafscheidelijke vrienden. Deze brengen hem, elk op hun eigen manier, hun visie op het leven bij.

Lindsay Lohan, tot slot, verwelkomt ons in Falling For Christmas, de eerste kerstfilm van Netflix dit jaar. Netflix verklaart het kerstseizoen dus voor geopend met dit verhaal over een verwende hotelerfgename die zich net heeft verloofd, maar haar geheugen kwijtraakt na een ski-incident. De knappe hoteleigenaar besluit om haar te verzorgen en bij hem leert Sierra wat de waarde van vriendelijkheid en liefde is.

Docu

Ook de content van National Geographic maakt deel uit van Disney+. Daardoor is de mooie documentaire Fire Of Love, van dit jaar, behoorlijk geruisloos op de streaminggigant geland. De film doet ons kennismaken met Katia en Maurice, twee vulkanologen die gepassioneerd zijn door hun liefde voor wetenschap en die liefde ook voor elkaar voelt. Fire Of Love is een film van onaardse schoonheid, gebaseerd op honderden uren film die het koppel zelf maakte – op pellicule – en die gerestaureerd en tot een film gekneed werden door regisseur Sara Dosa.

Nog maar heel even (zondag 20 november) en dan gaat het WK voetbal in Qatar van start, een gegeven dat al lang op voorhand onder vuur lag. Netflix kon dus geen beter moment kiezen voor de lancering van hun vierdelige reeks FIFA Uncovered. Deze documentaire toont de veelbewogen geschiedenis van de FIFA. Door de jaren heen hebben machtsstrijd en corruptie welig getierd en geflirt met de gehele wereldpolitiek. Deze verkenning van de FIFA onthult de fouten en gebreken van de organisatie en zoomt in het bijzonder in op wat ervoor nodig is om de organisatie van een wereldkampioenschap in jouw land te organiseren.

Meer voetbal in Save Our Squad With David Beckham op Disney+. In deze vierdelige reeks zien we hoe voetballegende David Beckham terugkeert naar de plek waar het voor hem allemaal begon: Oost-Londen. Hij gaat er samenwerken met de Westward Boys, een amateurploeg die onderaan staat in de competitie en dreigt te degraderen nadat ze al in het gehele seizoen geen enkele wedstrijd gewonnen hebben. Samen met de coaches probeert David Beckham met de inzet van zijn jarenlange ervaring om het tij voor deze ploeg te keren.

Kort maar beklijvend: de 40 minuten durende documentaire The State Of Alabama vs. Brittany Smith op Netflix. Deze docufilm belicht de zaak van Brittany Smith die op 16 januari 2018 een zekere Tod Smith neerschoot in haar eigen keuken. In een verklaring nadien vertelde de vrouw dat ze Tod Smith neerschoot nadat deze haar had verkracht en had proberen te wurgen en ook al haar broer in een nekklem had. Brittany Smith deed beroep op de Stand Your Ground-wet die in Alabama van kracht is en die zegt dat dodelijk geweld legitiem is als zelfverdediging wanneer je het gebruikt omdat er dodelijk geweld tegen jou wordt gebruikt. Maar dat blijkt net iets minder evident dan gedacht. Deze docu wordt ons gebracht door de makers van The Keepers (2017), een knappe true crime-reeks die ook nog steeds op Netflix te zien is.

Netflix heeft het vaker gedaan: eerst de fictie en daarna de aansluitende documentaire. Ze deden het onlangs nog met Jeffrey Dahmer met de Monster-reeks en daarna The Jeffrey Dahmer Tapes. En nu doen ze hetzelfde met de film The Good Nurse die onlangs verscheen en de documentaire Capturing The Killer Nurse. In de documentaire zien we hoe rechercheurs achter Charles Cullen aangingen, een ic-verpleegkundige die willekeurige patiënten om het leven bracht door hen insuline toe te dienen, dat vervolgens reageerde met hun andere medicijnen.

Afsluiten doen we met Is That Black Enough For You?!?, een Amerikaanse documentaire op Netflix die de camera richt op de Afro-Amerikaanse bijdrage aan films in de jaren zeventig, een perspectief dat al te vaak over het hoofd wordt gezien. Cruciale artistieke stemmen, waaronder regisseur Charles Burnett, Samuel L. Jackson, Whoopi Goldberg, Laurence Fishburne, Zendaya en anderen, bieden hun eigen kijk op de makers en films die verblinden en inspireren. Een stevige aanrader voor elke filmliefhebber!

Meer
Lees meer...