Nieuw te streamen deze week: ‘1899’ en ‘Geldwolven’ zijn nieuw, ‘The Sex Lives Of College Girls’, ‘Dead To Me’, ‘Babylon Berlin’ en ‘One Of Us Is Lying’ gaan verder, Jonah Hill geeft een inkijk in zijn therapietraject in ‘Stutz’ en Florence Pugh schittert in ‘The Wonder’

Er is véél goeds om naar te kijken deze week. Streamz pakt uit met een nieuwe serie van eigen bodem, Geldwolven, maar ook met het vierde seizoen van Babylon Berlin en het vervolg van The Sex Lives Of College Girls. Netflix doet daar niet voor onder, want zij presenteren de nieuwe serie van de makers van Dark (1899), een prachtfilm met Florence Pugh in de hoofdrol (The Wonder) en Jonah Hill die een wel héél persoonlijke documentaire heeft gemaakt, Stutz. En dan is er nog kerst, met films op Netflix en Apple TV+ en The Santa Clauses op Disney+. Keuze te over? Wees maar zeker!

Series

In 2020 kwam de Duitse serie Dark na drie seizoenen tot een einde. De serie was – net als onder andere La Casa De Papel – opnieuw een bewijs dat Netflix over de kracht beschikt om anderstalige series tot wereldsuccessen te laten uitgroeien. In het geval van Dark was dat al helemaal niet evident, want de eerste Duitstalige serie van Netflix speelde zich in verschillende tijdsvakken tegelijkertijd af en had een complex bovennatuurlijk element in zijn plot. De makers hebben nu een reputatie hoog te houden en hun ook hun nieuwe reeks klinkt weer veelbelovend: 1899 speelt zich af op een stoomschip dat Londen verlaat met een groep Europese migranten aan boord. Het schip vaart richting New York City waar de migranten een nieuw leven willen beginnen in de Nieuwe Wereld. Onderweg kruisen ze een schip dat al vier maanden vermist is. Na nadere inspectie blijkt ieder spoor van de bemanning te ontbreken. Wat is er gebeurd? En zullen de passagiers ooit New York City kunnen bereiken? Voor degenen die nog benieuwd zijn na afloop van de serie is er ook Making 1899, een documentaire over het maakproces van de reeks.

Op Streamz pakken ze nog eens uit met een serie van eigen bodem. Na onder andere Billie vs. Benjamin en Een Goed Jaar eerder dit jaar is Geldwolven een nieuwe titel voor mensen die van Vlaamse fictie houden. Tom Van Dyck geeft vorm aan Frank De Jong, een timide en loyale verzekeringsexpert. Wanneer hij verlaten wordt door zijn vrouw en ook nog eens merkt dat hij niet meer serieus genomen wordt in zijn werk besluit hij om zijn leven drastisch om te gooien. Hij merkt dat het te lang duurt om iets te bereiken in het leven als je het op de eerlijke manier doet en hij besluit om in zee te gaan met Chris De Wolf (Joren Seldeslachts), een charmante jongeman die aan de kost komt als oplichter. De scenaristen zijn met zijn vieren en hebben eerder al hun sporen verdiend bij onder andere De Kraak, Red Sonja en Spitsbroers. Geldwolven is van start gegaan met twee afleveringen en krijgt er nu iedere week – op maandag – een nieuwe aflevering bij.

Vorig jaar was The Sex Lives Of College Girls één van de leukste verrassingen van het seriejaar. De reeks, die bij ons op Streamz te zien is, draait rond vier kamergenoten samen op Essex College zitten. Daarbij was het vooral smullen van de verschillen tussen de meiden: Pauline Chalamet (zus van) speelt een heerlijke rol als de studiebol Kimmy die op zoek moet naar geld om haar studies te kunnen blijven betalen, Leighton (Renée Rapp) is een schijnbaar populaire jongedame die uit een rijke Republikeinse familie komt en niet durft uit te komen voor haar geaardheid. En dan zijn er ook nog Bela (Amrit Kaur), die van haar lichaam en van seks houdt en ook carrière probeert te maken als redacteur en Whitney (Alyah Chanelle Scott), een rijzende voetbalster wiens moeder een bekende senator is. Gavin Latherwood, die in seizoen 1 Nico speelde, keert niet meer terug, maar er doen wel een aantal nieuwe gezichten hun intrede in dit tweede seizoen. Eén van die nieuwe gezichten is Jackson, een klimaatvluchteling die gedwongen is om van school te veranderen ten gevolge van een natuurramp. Zo willen de makers aandacht vragen voor het klimaatbeleid, maar dat wel op een lichte en leuke manier.

Nog op Streamz is Babylon Berlin opnieuw te zien. De eerste drie seizoenen van deze uitstekende Duitse reeks zijn ook te bekijken via Disney+ en myLum, maar Streamz gooit er in primeur het kakelverse vierde seizoen achteraan. De reeks is gebaseerd op de roman van Valker Kutscher en draait rond de glamour en de decadentie van Berlijn in de jaren twintig. Seizoen 4 zal twee andere aspecten van de roman behandelen, namelijk Goldstein en The Fatherland Files: Gereon Rath’s derde en vierde zaak. Maar ook zal de relatie tussen Gereon Rath en Charlotte Ritter belicht worden.

Het is bijna twee jaar stil geweest rond Dead To Me, maar het afsluitende derde seizoen is nu dan toch gearriveerd op Netflix. Christina Applegate en Linda Cardellini spelen hierin Jen en Judy die elkaar op een ongewone manier leren kennen – Judy reed de echtgenoot van Jen dood – en groeien uit tot vriendinnen en huisgenoten, tot de waarheid aan het licht komt. Maar toen Jen in een soortgelijke situatie kwam te zitten bleek ze alleen maar ten rade te kunnen gaan bij Judy. Na een aanrijding op het einde van het tweede seizoen liggen Jen en Judy bij de start van het derde seizoen in het ziekenhuis. Voor Christina Applegate was het filmen van dit seizoen een hele opgave, de actrice heeft immers bekend gemaakt dat ze aan multiple sclerose (MS) en dat Dead To Me wel eens haar laatste wapenfeit als actrice zou kunnen zijn.

Ook op Netflix gearriveerd is het eerder door de VRT al uitgezonden derde seizoen van Undercover. In dat sterke seizoen is Bob (Tom Waes) ontslagen en komt Ferry (Frank Lammers) vrij uit de gevangenis. Wanneer een ex-collega van Bob, undercoveragent, vermoord wordt, wordt Bob op een clandestiene missie gestuurd door Patrick om uit te zoeken wie de mol is binnen de politiedienst die de collega in kwestie verraden heeft. Om die te vinden moeten Bob en Ferry samenwerken en infiltreren in het netwerk rond het Turkse echtpaar Serkan en Leyla Bulut.

One Of Us Is Lying is op Netflix toe aan zijn tweede seizoen. Het eerste seizoen draaide rond de dood om de dood van Simon, een leerling die tijdens het nablijven om het leven werd gebracht. Elke andere leerling die die dag ook moest nablijven was dus meteen ook verdacht. Aan het einde van het seizoen maakte een tweede moord dat de personages in het tweede seizoen samen een geheim te bewaren hebben. Hoewel de reeks intussen gelabeld staat als Peacock Original is ze bij ons nog gewoon via Netflix te bekijken.

Dario Madrona is executive producer van One Of Us Is Lying en pende ook één aflevering neer voor de reeks. Madrona is ook de grote man achter Élite, dat intussen op Netflix al aan zijn zesde seizoen toe is. De reeks gaat nog altijd om hetzelfde – een reeks tieners op een eliteschool die zich overgeven aan seks liefde, wraak, geweld en prestige – maar in dit seizoen zullen we wel kennis moeten maken met een heleboel nieuwe gezichten.

Het blijft komen, want op Disney+ is Tell Me Lies één van de nieuwe titels. Grace Van Patten – die we ook al kennen van Nine Perfect Strangers en haar rol als Balloon Girl in de zinnenprikkelende film Under The Silver Lake (beide te vinden op Prime Video) – speelt in deze reeks de hoofdrol van Lucy wiens leven op zijn kop komt te staan wanneer ze Stephen ontmoet op de universiteit. Hoewel hun relatie begint als een studentenromance raken ze al snel verstrikt in een verslaving die acht jaar zal duren en die niet alleen hun leven maar ook dat van iedereen om hen heen zal veranderen.

Een stuk kindvriendelijker op Disney+ is The Santa Clauses, een reeks die bedoeld is als de sequel op de drie Santa Clause-films. Na dertig jaar als kerstman is Scott Calvin, traditiegetrouw gespeeld door Tim Allen, vrolijker dan ooit, maar hij voelt tegelijkertijd ook dat kerst steeds minder populair is en dat ook zijn magie begint af te nemen. Omdat hij ook meer tijd wil besteden aan zijn gezin begint de kerstman te denken om af te treden. Maar dat is alleen maar mogelijk als hij een waardige vervanger vindt. De eerste twee afleveringen zijn nu al te zien, de rest wordt in wekelijks tempo aangevuld.

Pure nostalgie op Netflix, want de streamingdienst heeft niemand minder dan de Teletubbies teruggebracht. Tinky-Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po zijn terug in 26 nieuwe korte afleveringen waarin ze onder andere een popgroep vormen, knuffelen, een redwedstrijd houden en problemen hebben om de slaap te vatten. Dolletjes!

Films

Onlangs pakte Disney+ al uit met Hocus Pocus 2, het vervolg op de film uit 1990. Nu is het de beurt aan Disenchanted, het langverwachte vervolg op Enchanted uit 2007. De gebeurtenissen spelen zich tien jaar af nadat Giselle (Amy Adams) met Robert (Patrick Dempsey) en zijn dochter in New York besloot te blijven. Nu verhuizen ze naar een nieuw huis in de buitenwijk Monroeville, een gemeenschap die onder streng toezicht staat van Malvina Monroe (Maya rudolph) die snode bedoelingen heeft met het gezin. Wanneer er problemen ontstaan, wenst Giselle dat hun leven als een perfect sprookje is. De betovering werkt echter averechts, waardoor Giselle zich moet haasten om haar familie en haar thuisland, het koninkrijk Andalasia, te redden voordat de klok middernacht slaat.

Op Netflix is het ook weer een boeiende filmweek, want daar is Florence Pugh te zien in The Wonder. Dat is de nieuwe fillm van de Chileense regisseur Sebastián Lelio die een Oscar won voor Una Mujer Fantástica (2017). In The Wonder speelt de immer fantastische Florence Pugh Lib Wright, een Britse verpleegster die in het jaar 1862 van Londen naar Ierland wordt gebracht om haar deskundig oordeel te vellen. De jonge Anna (Kila Lord Cassidy) zou reeds gedurende vier maanden niet gegeten hebben en toch in goede gezondheid verkeren. Lib en een plaatselijke non wisselen shifts van acht uren af en moeten na twee weken observatie verslag uitbrengen aan een raad. Gaat het hier om een onverklaarbaar mirakel, zoals de dorpsbewoners maar al te graag lijken te geloven, of is er iets anders aan de hand?

Hij is al hier en daar te zien geweest, maar wanneer Portrait De La Jeune Fille En Feu (2019) aan een streamingdienst wordt toegevoegd – de film staat nu ook op Netflix – moeten we dat op zijn minst toch eens vermelden. Het verhaal speelt zich af in het Frankrijk van de 18e eeuw. De jonge kunstenaar Marianne (Noémie Merlant) wordt aangesteld om een trouwportret te maken van Héloïse (Adèle Haenel) buiten haar medeweten. Hiervoor dient Marianne de vrouw bij daglicht zorgvuldig te observeren opdat ze ’s nachts het portret kan schilderen. Het tempo van deze film is dat van een penseelstreek, de film is onweerlegbaar grote kunst.

Nog een oudje tussendoor, want bij Netflix is alles in volle voorbereiding om op 23 december Glass Onion: A Knives Out Mystery uit te brengen. Voor die tijd kan je ook Knives Out (2019) herbekijken, de eerste film waarin we kennis maakten met Daniel Craig als detective Benoit Blanc.

Jason Momoa verschijnt dan weer op Netflix in Slumberland. Die film draait om een jong meisje – Marlow Barkley speelt Nemo – die een geheime kaart ontdekt van de droomwereld Slumberland. Met de hulp van een excentrieke outlaw – half mens half monster – doorkruist ze dromen en vlucht ze uit nachtmerries, in de hoop dat ze haar overleden vader terug zal zien.

De beste titel van de week is The People We Hate At The Wedding, een nieuwe film op Prime Video waarin onder andere Allison Janney, Ben Platt en Kristen Bell te zien zijn. Paul en Alice, broer en zus, stemmen hierin met tegenzin in met het bijwonen van de bruiloft van hun vervreemde halfzus op het Engelse platteland. Om de situatie nog erger te maken, voelen ze zich allebei minder dan tevreden met hun leven. Zo kampen ze allebei met financiële problemen, terwijl hun halfzus schijnbaar meer geld heeft dan ze kan uitgeven. In de loop van de huwelijksweek komen vele familiegeheimen aan het licht.

Nog meer ontspoorde levens in de Zweedse komedie Off Track op Netflix. Lisa is wanhopig op zoek naar een job en drinkt teveel, een levensstijl die haar ook al eens een nachtje in de cel doet belanden. Lisa heeft ook een dochter, maar wanneer Lisa het weer eens te bont maakt wordt de kinderbescherming ingelicht. Om orde op zaken te stellen trekt ze in bij haar broer, die zijn leven wel op orde heeft.

En dan is het tijd voor de wekelijkse dosis kerstfilms. Op Netflix is dat deze week Christmas With You, dat een verhaal vertelt over een popster die onder druk staat omdat er een volgende kersthit van haar verwacht wordt. Wanneer Angelina een video tegenkomt van één van haar fans besluit ze om haar te ontmoeten. Daar zal ze de inspiratie vinden voor haar kersthit, alleen niet daar waar ze ’t verwacht had.

Maar ook op Apple TV+ staan ze al in kerststand. Daar kunnen we naar Spirited kijken, een kerstmusical (!) met Will Ferrell, Ryan Reynolds en Octavia Spencer die het klassieke kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens op een nieuwe manier hervertelt over de gierige misantroop Ebenezer Scrooge die enkel en alleen geïnteresseerd is in geld en door een geest geconfronteerd wordt met verleden, heden en toekomst.

Docu & Reality

Tussen de nieuwe documentaires op Netflix deze week zit een hele bijzondere. In Stutz geeft acteur en regisseur Jonah Hill een inkijk in zijn therapiesessies bij Phil Stutz, één van ’s werelds meest vooraanstaande psychiaters. Hill is bij hem in behandeling omdat de promotieverplichtingen die bij de release van films horen zijn angststoornis en paniekaanvallen triggeren. In deze documentaire krijgen we een zicht op de kenmerkende visualisatie-oefeningen van dr. Stutz. Als Hill met Stutz gaat zitten voor een onorthodoxe sessie die hun typische dokter-patiëntdynamiek omdraait, brengen ze de oefeningen tot leven in een humoristische, kwetsbare en uiteindelijk therapeutische ervaring.

Ook op Netflix kunnen we In Her Hands zien, een documentaire die het verhaal vertelt van Zarifa Ghafari, die op 26-jarige leeftijd een van de eerste vrouwelijke Afghaanse burgemeesters werd en de jongste die deze functie ooit bekleedde. De film beslaat twee turbulente jaren en documenteert haar persoonlijke strijd om te overleven terwijl haar land uiteenvalt door de snelle terugtrekking van westerse troepen en de terugkeer van de Taliban naar de macht.

Ze strooien ermee deze week, want ook I Am Vanessa Guillen is op Netflix te zien. Vanessa Guillen droomde er altijd al van om in het leger te gaan, maar toen ze er eenmaal was bleek haar droom haar nachtmerrie te worden. Guillen werd vermoord door een medesoldaat nadat ze haar moeder in 2020 had verteld dat ze het slachtoffer was van seksueel overschrijdend gedrag op de legerbasis. Haar verhaal bracht een internationale beweging op gang van slachtoffers van aanranding die gerechtigheid eisen, en deze openhartige film volgt de strijd van haar familie voor historische militaire hervormingen.

Iedereen vraagt zich in deze of gene situatie wel eens af hoe we ons elegant horen te gedragen. De realityreeks Mind Your Manners – ook al op Netflix – volgt de wereldberoemde etiquettelerares Sara Jane Ho terwijl ze haar studenten helpt zichzelf te worden en anderen op hun gemak te stellen, met behulp van de taal van manieren en etiquette. Sara wil het leven van haar studenten veranderen en hen in elke situatie het vertrouwen geven om te schitteren.

Eén van de dingen die ons beleefd lijkt is het nakomen van gemaakte beloftes. In de vierdelige docureeks Pepsi, Where’s My Jet? op Netflix wordt een campagne van Pepsi op de korrel genomen waarmee je punten kon sparen. In de begeleidende reclamespot was te zien hoe enkele tieners bezoek kregen dat kwam aanvliegen in een straaljager. In deze reeks zien we hoe een twintigjarige jongeman frisdrankgigant Pepsi een proces aandeed nadat hij voor 700.000 dollar Pepsi had gekocht om punten te sparen, waarna hij ook het bijhorende straalvliegtuig wenste.

Van Marvel moest Chris Hemsworth wachten met de opnames van Limitless With Chris Hemsworth totdat de opnames van Thor: Love And Thunder afgelopen waren. Ze vreesden immers dat hun held wel eens zou kunnen sterven tijdens de opnames van deze realityreeks. In de zesdelige reeks van National Gepgraphic – te zien op Disney+ en geproduceerd door Darren Aronofsky – is te zien hoe Hemsworth de grenzen opzoekt van zijn mentale en fysieke mogelijkheden. Hij reist de wereld rond voor ontmoetingen met levensduurexperts en vormt het proefkonijn van een reeks mentale en fysieke uitdagingen over de gehele wereld.

Afsluiten doen we bij Mickey: The Story Of A Mouse, een documentaire op Disney+ over Mickey Mouse, één van de meest iconische cartoonfiguren uit de geschiedenis., bestaand uit drie simpele cirkels De documentaire gaat na hoe Mickey in de loop van zijn bijna honderdjarige geschiedenis functioneerde als een maatschappelijke spiegel die onze persoonlijke en culturele waarden naar ons terugkaaste.

Meer
Lees meer...