Nieuw te streamen deze week: ‘House Of The Dragon’, ‘Starstruck’ en ‘Mo’ zijn nieuw, ‘See’ heeft een nieuw seizoen en Sylvester Stallone speelt een mysterieuze superheld in ‘Samaritan’

De streamingoorlog wordt nu echt op het scherp van de snee gevoerd. Bij Streamz is nu de eerste aflevering te zien van House Of The Dragon, de grote terugkeer naar het universum van Game Of Thrones. Volgende week lanceert Amazon Prime zijn langverwachte Rings Of The Power, een serie die zich afspeelt binnen de wereld van Lord Of The Rings. Binnen die oorlog trachten nog een aantal andere series en films de aandacht te trekken. We zetten ze hier op een rijtje.

Series

Beginnen doen we dus logischerwijs ook met datzelfde House Of The Dragon, bij ons te bekijken via Streamz. De eerste aflevering van de nieuwe reeks werd bejubeld, en niet onterecht. De gebeurtenissen in deze serie spelen zich twee eeuwen af voor de gebeurtenissen in Game Of Thrones. Het huis van Targaryen staat op de top van hun macht met tien draken tot hun beschikking. Er is maar één probleem: koning Viserys heeft nog geen mannelijke nakomeling en er is bijna niemand die de wrede prins Daemon aan de macht wil zien komen, de broer van de koning. De serie start geweldig, met spektakelscènes, politiek gekonkelfoes, hier en daar een draak en vooral: geweldige acteerprestaties. Elke maandag voorziet Streamz ons van een nieuwe aflevering.

Nog nieuw op Streamz is Starstruck en van deze serie krijgen we in één keer twee seizoenen voorgeschoteld. De reeks werd ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse Rose Matafeo die zelf ook de hoofdrol speelt in de reeks. Matafeo speelt Jessie, een meisje dat in het oosten van Londen woont en jongleert met twee banen. Op Oudejaarsavond gaat ze uit en wordt ze behoorlijk dronken. Een onenightstand wordt veel gecompliceerder voor haar wanneer ze ontdekt dat ze naar bed is geweest met een filmster. Het wordt een gênante ochtend, maar de twee beseffen al snel dat ze niet zonder elkaar kunnen. Na Never Have I Ever hebben we dus opnieuw een serie met afleveringen van een halfuurtje die een frisse wind doet waaien door het genre van de romcom. Overigens telt de reeks ook maar zes afleveringen per seizoen en dat is ook al eens aardig.

Tot slot ook nog nieuw op Streamz is You Shall Not Lie, een nieuwe reeks uit Spanje. Het vredige leven van de bewoners van het kustplaatsje Belmonte verandert radicaal op de dag dat een seksvideo van Macarena, een onderwijzeres, en Iván, een van haar volwassen leerlingen, opduikt. Deze gebeurtenis schudt het leven van hen allemaal door elkaar, vooral dat van Macarena. Ze wordt verstoten door haar familie en buren, waaronder Ana, haar beste vriendin en Iváns moeder. De zaken in het stadje worden nog ingewikkelder wanneer het levenloze lichaam van een van de inwoners van Belmonte op een klif wordt gevonden.

Geen nieuwkomer, maar wel met een nieuwe seizoenspremière deze week: See start op Apple TV+ aan het derde en laatste seizoen. In de reeks van Steven Knight, bedenker van onder andere Peaky Blinders, speelt Jason Momoa Baba Voss, een stamhoofd in een wereld in de verre toekomst waarin de mensheid ten gevolge van een besmettelijk virus de vaardigheid van het zien verleerd heeft. In See stap je een wereld binnen met Ruikers en zinnen als “Ik hoor de deuren in je hart toe gaan.” Omdat de mensen niet meer kunnen zien zijn hun andere zintuigen feller ontwikkeld. In het derde seizoen moet Baba Voss zijn stam beschermen tegen een Trivantiaanse wetenschapper die ziende wapens heeft ontwikkeld en de toekomst van de mensheid bedreigt.

Een fijne verrassing is Mo, een nieuwe reeks op Netflix van en met de Amerikaanse-Palestijnse komiek Mohammed Amer. In de reeks speelt Mo Najijar, een Palestijn die in Texas, Houston leeft en zich hier bevindt op de grens van twee culturen, drie talen en een hangende asielaanvraag. Mo worstelt en vecht om zijn Palestijnse familie te kunnen onderhouden, maar probeert ondanks alle ellende en onzekerheid om altijd te blijven lachen.

Nog nieuw op Netflix is Partner Track, een serie met de Koreaans-Amerikaanse Arden Cho in de hoofdrol. Zij speelt Ingrid Yun, een idealistische jonge advocate die partner wil worden bij een elitair advocatekantoor maar zich daarbij ook bewust wil blijven van haar morele principes. Het blijkt moeilijker dan verwacht om hierin een balans te vinden en ze moet haar kompas voortdurend herijken. Partner Track is gebaseerd op de veelgeprezen roman van Helen Wan.

Tot slot ook nog nieuw op Netflix is de vierdelige reeks Lost Ollie. Jonathan Groff leent hierin zijn stem aan Ollie, een oud knuffelkonijn met slappe oortjes. Zijn baasje is hem kwijtgeraakt en Ollie heeft slechts vage herinneringen die hem zouden kunnen helpen de jongen terug te vinden. Hij begint aan deze, voor hem epische zoektocht, omdat zijn baasje zijn beste vriend is, en hij enorm veel van de jongen houdt.

https://www.youtube.com/watch?v=9U3BO8BoVhc&ab_channel=Netflix

Films

Verrassend nieuw op Amazon Prime Video is El Buen Patrón, een film die pas in juni bij ons in de zalen te zien was en waarin we Javier Bardem zien opdraven met grijze haren. Hij speelt een schijnbaar welwillende baas, Blanco, die zijn personeel voorbereidt op een nakende inspectie in zijn fabriek die weegschalen produceert. De spanningen beginnen echter op te lopen als de onlangs ontslagen Jose met zijn twee kinderen opduikt en begint te eisen dat hij weer in dienst wordt genomen.

Na 25 jaar huwelijk vroeg zijn vrouw onlangs de scheiding aan van Sylvester Stallone maar Amazon Prime Video wil wel nog in zee met de superheld. Stallone speelt in Samaritan een held die twintig jaar geleden op mysterieuze wijze verdween na een episch gevecht. Een jongetje dat overtuigd is dat hij nog steeds in leven is gaat naar ‘m op zoek en wil hem graag ontmoeten.

Kevin Hart en Mark Wahlberg zijn dan weer de beste vrienden in de buddy comedy Me Time op Netflix. Wanneer Sonny uitgenodigd wordt door zijn oude vriend Huck voor een verjaardagsfeestje weigert Sonny intieel, de uitnodiging past immers niet in het systeem dat hij samen met zijn vrouw heeft uitgedoktert om voor hun kinderen te zorgen. Zijn vrouw Maya – gespeeld door Regina Hall – biedt echter aan om de kinderen van hem over te nemen en wanneer Sonny weer in contact komt met Huck levert dat een chaotisch weekend op dat allesbehalve ontspannend is.

Op Streamz+ nog twee films voor de liefhebber van de Europese en wereldcinema: enerzijds is er Gli Anni Più Belli (2021), een Italiaanse prent waarin we het verhaal krijgen van vier vrienden die samen opgroeiden en samen volwassen werden. Ze deelden mooie momenten van hoop en succes, maar ook slechte tijden van teleurstellingen en mislukkingen. Hun verhaal van hun vriendschap is onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis van Italië van de laatste vier decennia.

Anderzijds schotelt Streamz+ ook nog het Mexicaans-Franse Nuevo Orden (2020) voor. Terwijl er straatprotesten aan de gang zijn, staat in een chique buurt in de Mexicaanse hoofdstad een huwelijk gepland met rijke genodigden. De bruid Marianne geraakt gefrustreerd wanneer haar familie geen hulp wil bieden aan de zieke vrouw van een voormalige werknemer. Ze besluit de vrouw snel zelf naar een ziekenhuis te brengen en hoopt op tijd terug te zijn om het huwelijk te voltrekken. Onderweg wordt ze door de volksopstand, waarvan de overheid gretig gebruik maakt, opgehouden.

Docu & Reality

Vandaag is de virusscan wat in onbruik geraakt, maar er is een tijd dat iedereen de naam McAfee meteen kon verbinden aan het computerprogramma. Op Netflix is nu de documentaire Running With The Devil: The Wild World Of John McAfee te zien waarin we meer achtergrond krijgen over de uitvinder die achter dat programma zat. En dat is een bizarre geschiedenis: McAfee sloeg op de vlucht toen zijn buurman werd vermoord en nodigde – bizar! – een filmploeg uit om met ‘m mee te gaan. Omdar de buurman net daarvoor nog onenigheid had met McAfee wordt hij verdachte nummer 1 voor de politie. Deze documentaire onthult nooit eerder uitgezonden beelden van McAfee, een man die zich kandidaat stelde voor het presidentschap en beweerde de wereld te hebben gehackt, terwijl hij wordt achtervolgd door autoriteiten.

Een sappig verhaal over een kidnapping kan er altijd in bij de gemiddelde Netflixkijker en zo komen we al snel terecht bij de vijfdelige reeks A Kidnapping Scandal: The Florence Cassez Affair. Voor het verhaal trekken we naar het Mexico van 2005 waar de politie binnenvalt in een ranch en daar Cristina Rios Valladres en haar twee kinderen aantreft. Niet veel later wijst Cristina Florence Cassez aan als één van de ontvoerders, een Franse die uiteindelijk ook veroordeeld zou worden, maar over wiens betrokkenheid ook altijd twijfels zijn blijven bestaan.

Wie tot slot graag afdaalt in wat al geweest is, kan History 101 in zijn Netflixlijst gooien. In een reeks korte afleveringen van twintig minuten staat de reeks stil bij uiteenlopende onderwerpen. In het eerste seizoen kwamen zo onder andere het plasticprobleem of de rol van olie aan bod, maar ook de opkomst van de televisie en de invloed van fastfood. In het nieuwe tweede seizoen kunnen we onder andere bijleren over de GPS, hoe mp3’s onze muziekbeleving hebben veranderd, of flessenwater echt een goed alternatief is voor kraanwater, IVF en hoe datingapps echt werken.

Meer
Lees meer...