Nieuw te streamen deze week: ‘The Bear’, ‘Conversation With Friends’ en ‘The Midnight Club’ zijn nieuw, ‘Derry Girls’ is terug en bij de films lopen Lena Dunham (‘Catherine Called Birdy’) en Matteo Simoni (‘Rookie’) in de kijker

Een week vliegt zo voorbij, zeker als je bekijkt wat er allemaal te streamen valt. Deze week loopt The Bear in de kijker, een kleine serie over een restauranthouder die in geen tijd populair geworden is. Op Canvas loopt Conversation With Friends, die nieuwe serie van de makers van Normal People is echter op VRT Max al helemaal te bekijken. En binnenkort breekt het kerstseizoen weer aan op de streamingdiensten, maar tot aan Halloween is het griezelen alom, ook dat is deze week te merken.

Series

Het gebeurt niet al te vaak, maar zo heel af en toe wordt er nog een kleine serie gelanceerd zonder al te veel marketing vooraf die meteen populair wordt. Dat gebeurde met The Bear, een serie die door iedereen die ze bekijkt tot de beste van het jaar gerekend wordt. In deze serie – die drie maanden na de release nu ook bij ons beschikbaar is op Disney+ – volgen we Carmy Berzatto, bijgenaamd “The Bear”. Berzatto (Jeremy Allen White) is een jonge beloftevolle kok die na het overlijden van diens broer terugkeert naar zijn thuisstad Chicago om de sandwichbar van zijn broer te runnen. Hij erft een heleboel tradities bij het personeel en bij de klanten, maar ook een heleboel schulden. The Bear bestaat uit amper acht afleveringen van een halfuurtje en het leven in de restaurantkeuken is zo mooi (en tegelijkertijd flitsend) in beeld gebracht dat je er honger van zal krijgen. Tegelijkertijd weet de reeks ook een gevoelige snaar te raken.

https://www.youtube.com/watch?v=IgWhWRCF1EA&ab_channel=FXNetworks

In 2020 was Normal People één van die kleine series die uitgroeide tot een hit. Van dezelfde makers is nu Conversations With Friends op VRT MAX gearriveerd. Beide series zijn gebaseerd op een roman van het jonge Ierse talent en als je ’t ons vraagt is Conversations With Friends de beste van haar drie boeken. Centraal staat de 21-jarige studente Frances (Alison Oliver) die samen met haar beste vriendin Bobbi (Sasha Lane) aan poetry slams meedoet. Daar worden ze gespot door Melissa (Jemima Kirke), een oudere schrijfster die gefascineerd raakt door de twee jonge meiden. Bobbi en Frances beginnen tijd door te brengen met Melissa en haar man Nick (Joe Alwyn), een knappe maar gereserveerde acteur. Alle afleveringen zijn nu al te bekijken via VRT MAX.

Op Netflix is dan weer The Midnight Club gearriveerd, de nieuwe serie van Mike Flanegan. Dat was de man achter The Haunting Of Hill House (2018) en Midnight Mass (2021). In zijn nieuwe horrorreeks, die op Netflix het Halloweenseizoen inluidt, draait het om een aantal terminaal zieke tieners die samenwonen in het Brightcliffe Hospice, een landhuis met een mysterieuze geschiedenis. Samen vormen ze de Midnight Club: ze ontmoeten elkaar in het geheim om middernacht om horrorverhalen te vertellen en om tekenen van het bovennatuurlijke van buitenaf te zoeken. Samen vormt de groep een pact, dat wie het eerst sterft, de moeite zal nemen om contact te maken met de rest van de Midnight Club-leden vanuit het graf.

https://www.youtube.com/watch?v=09gskmSwXTM&ab_channel=NetflixNederland%26Belgi%C3%AB

Naast het griezelen met The Midnight Club valt er gelukkig ook nog wat te lachen op Netflix, want Derry Girls is daar terug met het derde en laatste seizoen. De show, die oorspronkelijk op Channel 4 liep en daar een gigantische hit werd, speelt zich af tijdens de Noord-Ierse Troubles – het langdurende conflict tussen katholieken en protestanten – waarin we enkele vriendinnen leren kennen die nog op de middelbare school zitten. De zeven afleveringen van dit seizoen zijn meteen ook de laatste, bedenkster Lisa McGee had al die tijd al een verhaal voor drie seizoenen in haar hoofd.

Op Streamz is The Equalizer terug met een derde seizoen. Queen Latifah speelt hierin Robyn McCall, een raadselachtige vrouw met een mysterieuze achtergrond die haar vaardigheden gebruikt om mensen te helpen die nergens anders heen kunnen. Het derde seizoen start in de nasleep van haar ontvoering. De muren tussen McCall’s familie en haar burgerwacht blijven afbrokkelen als degenen die haar het meest nabij staan voor het eerst samen moeten komen om haar te redden. De twee voorgaande seizoenen en de eerste aflevering van het derde zijn nu te zien.

Ook op Streamz is de eerste aflevering van het tweede seizoen van Moonshine te bekijken. Die reeks gaat over de Finley-Cullen’s, een disfunctionele familie van volwassen halfbroers en -zussen die vechten om de controle over het familiebedrijf. Aan het begin van het nieuwe seizoen zorgt een mysterieus pakket dat de familie de toekomst van de Moonshine in vraag begint te stellen. Het nieuwe seizoen bevat nieuwe dansroutines, vuile bingo en een gevecht met hoge inzetten met een bende outlaw-bikers. Op woensdagen wordt de reeks van een nieuwe aflevering voorzien.

Voor wie zijn series liever van Poolse makelij heeft is er Wielka Woda (High Water) op Netflix. De serie werd deels gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en speelt zich af in de Poolse stad Wroclaw in 1997. Daar komt een aantal wetenschappers en lokale overheidsfunctionarissen voor ingrijpende beslissingen te staan wanneer een vloedgolf de stad dreigt te overspoelen. Ze besluiten om Jaśmina Tremer in te schakelen, een expert met een ingewikkeld verleden, om de stad koste wat het kost te redden. Maar niet iedereen is het eens met haar oplossing, en ondertussen neemt de dreiging alleen maar toe.

Na een eerste en een tweede seizoensdeel is The Walking Dead nu begonnen aan het derde en laatste deel van hun afsluitende elfde seizoen. Dat wil dus zeggen dat het einde er voor de langlopende zombiereeks nu echt zit aan te komen. Elke week op maandag volgt een nieuwe aflevering die bij ons te bekijken is via Disney+ of gewoon op televisie, via FOX. Daarin gaan onze vrienden de strijd aan met Hornsby.

https://www.youtube.com/watch?v=V9sMvQnx1no&ab_channel=FOXNederland

Films

Vroeger kenden we Lena Dunham vooral als Hanna uit de succesreeks Girls (2012-2017). Die reeks is nog steeds te bekijken via Streamz maar intussen staat Dunham vooral bekend als schrijfster en producente en regisseur. Haar nieuwe film Catherine Called Birdy is nu te zien via Prime Video. De Birdy uit de titel verwijst naar Lady Catherine, een jongedame die opgroeit in het Engeland van 1290. Met haar ouders Lord Rollo en Lady Aislinn woont ze in Stonebridge Manor, dat al betere tijden heeft gekend. Om uit de financiële problemen te geraken, wil haar vader haar uithuwelijken aan een welgestelde man. Maar dat is buiten Birdy gerekend die haar onafhankelijke leven nog niet wil opgeven. Zij houdt haar aanbidders op vernuftige wijze op afstand.

Op Streamz kan je naar Matteo Simoni en Veerle Baetens kijken, een geslaagd regiedebuut van Lieven Van Bauwel. In Rookie speelt Matteo Simoni Nicky De Wolf, een jonge en beloftevolle motorracer die met elke race meer ogen op zich gericht krijgt. Wanneer hij crasht en in het hospitaal terecht komt, minimaliseert hij het gebeuren en heeft hij maar één doel: zo snel mogelijk weer op zijn motor klimmen om opnieuw aan races deel te nemen. Wanneer dat wat te hoog gegrepen blijkt, trekt hij in bij zijn schoonzus Veronique (Veerle Baetens) en zijn petekind Charlie (Valentijn Braeckman). Nicky krijgt pas een nieuw doel in het leven wanneer hij zijn eigen dromen begint te projecteren op het leven van zijn neefje.

Een nieuw verhaal van Stephen King, daar was Netflix als de kippen bij om er de rechten op te bestellen. Het resultaat is de nieuwe film Mr. Harrigan’s Phone, de nieuwe film van John Lee Hancock, de regisseur van wie we onlangs nog The Little Things aanprezen. In deze nieuwe film zien we de schitterende Donald Sutherland een oudere miljardair vertolken. Wanneer die komt te overlijden stopt een jongeman die goed bevriend met ‘m was de telefoon van Mr. Harrigan in zijn broekzak. Wanneer de jongen een laatste bericht verstuurt naar de man, is hij geshockt als hij een bericht terug ontvangt.

Nog een nieuwe prent op Netflix is Luckiest Girl Alive van Mike Barker, een regisseur die al tweemaal voor een Emmy Award werd genomineerd voor zijn werk aan The Handmaid’s Tale. In deze film speelt Mila Kunis Ani, een vrouw die een trauma heeft overgehouden aan haar jaren op de middelbare school. Nu heeft ze een glamoureuze baan, goedgevulde kleerkast en een succesvolle verloofde en het leven lijkt haar toe te lachen. Maar Ani heeft een geheim. Duistere kwelgeesten uit het verleden bedreigen haar wanhopig gecreëerde illusie van perfectie.

Als extraatje willen we wijzen op de reeks Paramount Classics die Sooner heeft toegevoegd aan hun aanbod. Oude films zijn in dit streamingtijdperk niet eenvoudig te vinden, maar via Sooner kunnen we er nu toch alvast een paar bekijken. It’s A Wonderful Life (1946) was daar al beschikbaar, maar nu zijn daar onder andere Roman Holiday (de film waarvoor Audrey Hepburn haar Oscar Won, 1953), War And Peace (meer Audrey Hepburn, 1956), klassieke westerns The Man Who Shot Liberty Valance van John Ford (1962) en Once Upon A Time In The West van Sergio Leone (1968) bij gekomen. Ook het Oscarsucces Ordinary People van Robert Redford (1980), het pareltje Days Of Heaven van Terence Malick (1978) en de ultieme klassieker Sunset Blvd. (1950) raden wij van harte aan. Voor de fans van John Travolta zijn zowel Grease (1978) als Saturday Night Fever te vinden. En net als in andere on demand bibliotheken zijn ook hier recente toppers als Top Gun: Maverick en The Lost City te vinden.

Let wel: de films zijn er te koop, te huur of beschikbaar voor de abonnees die met een ticketsysteem werken. Bekijk het gehele overzicht aan beschikbare films hier.

Docu

De controverse over de recente Netflixreeks DAMHER – Monster: The Jeffrey Dahmer Story is nog niet gaan liggen of daar is al Conversations With A Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes. In 1991 werd Jeffrey Dahmer gearresteerd toen de politie bij toeval verschillende lichaamsdelen en een hele collectie foto’s van verminkte lichamen in zijn appartement ontdekte. Dahmer bekende dat hij minstens zeventien mensen had vermoord over de loop van dertien jaar. In de nieuwe driedelige reeks op Netflix komen advocaten, experts en journalisten aan het woord en worden eveneens vragen gesteld bij politie en justitie. Wat wij van de fictiereeks van Ryan Murphy vonden, lees je hier.

Dat Netflix sterk is in documentaires weten we intussen allemaal. Ze bewijzen dat opnieuw met Aftershock: Everest And The Nepal Earthquake, een eveneens driedelige docureeks over de aardbeving in Nepal in 2015. Deze natuurramp kostte bijna 9000 mensen het leven en 3,5 miljoen mensen raakte dakloos. Hele dorpen werden met de grond gelijk gemaakt; eeuwenoude gebouwen verwoest; en Kathmandu leek op een oorlogsgebied. In deze reeks geven overlevenden verslag van wat er is gebeurd, terwijl de focus wordt verdeeld over drie belangrijke gebieden in Nepal: Mount Everest, Kathmandu en Langtang Valley.

Netflix maakt gelukkig soms ook documentaires over plezierige onderwerpen. Vorige week was er nog Human Playground, een verkenning van hoe de spelende mens zich wereldwijd uit. In The Redeem Team gaat het over één van die spelen: basketbal. In The Redeem Team gaat het over het nationale basketbalteam van de Verenigde Staten en hun prestaties op de Olympische Spelen. Pas in 1992 mochten spelers van de NBA meedoen aan de Olympische Spelen en sindsdien namen de Verenigde Staten met gemak een gouden medaille mee naar huis. Behalve in 2004 toen ze genoegen moesten nemen met brons. The Redeem Team vertelt het verhaal van het team dat in 2008 in Peking wraak moest nemen. Het volledige verhaal achter de documentaire lees je hier.

Een week geleden is het nu dat Trevor Noah zijn afscheid van The Daily Show aankondigde. Noah was de opvolger van Jon Stewart die van The Daily Show een legendarische satirische dagelijkse talkshow maakte. Stewart houdt zich tegenwoordig bezig op Apple TV+ waar net een nieuw seizoen van zijn show The Problem With Jon Stewart van start is gegaan. In de eerste aflevering buigt Stewart zich over het complexe spectrum dat gender vandaag is. In de volgende aflevering buigt de gastheer zich over wat er met het belastingsgeld van de gemiddelde Amerikaan gebeurt.

De uitsmijter is muzikaal. In het buitenland zijn alle officiële James Bond-films op Prime Video geland. Bij ons hebben ze er even opgestaan maar nu is de filmcollectie weer in geen velden of wegen meer te bespeuren. Wat we wel gekregen hebben om de 60e verjaardag van de Bondfilms te vieren is de documentaire The Sound Of 007. De nieuwe documentaire van Matt Whitecross – die al clips voor Coldplay en The Rolling Stones draaide en ook de regisseur is van de schitterende docu Supersonic over Oasis – werpt een blik op de rol van muziek in de filmgeschiedenis van Bond. Hij neemt ons mee van bij Dr. No uit 1962 tot aan Billie Eilish’ Oscarwinnende nummer voor No Time To Die uit 2020.

Meer
Lees meer...