Nieuw te streamen deze week: ‘Winning Time’ over de LA Lakers, Samuel L. Jackson in ‘The Last Days Of Ptolemy Grey’, een nieuw seizoen van ‘Upload’, de gloednieuwe Pixar-film ‘Turning Red’ en Netflix-blockbuster ‘The Adam Project’

We komen stilaan een pandemie te boven, maar het evenwicht in de westerse wereld lijkt nog meer zoek dan de afgelopen twee jaar. Net in zulke onzekere en moeilijke tijden kan een televisiereeks of een film een welkome ontsnapping vormen van het nieuws, dus wij denderen hier gewoon door alsof er niets aan de hand is. Deze week bieden we de start van een nieuwe reeks over de LA Lakers op Streamz aan, een project dat Samuel L. Jackson al meer dan tien jaar van de grond probeert te krijgen, een gloednieuwe Pixarfilm over de puberteit én ook alle seizoenen van This Is Us (met wekelijkse afleveringen van het laatste seizoen) voor wie eens een flink potje janken wil.

Series

Op Streamz kunnen we genieten van Winning Time: The Rise Of The Lakers Dynasty. De gemiddelde Belg is niet zo bekend met de Amerikaanse basketbalcompetitie, maar iedereen kent de NBA. Netflix maakte al The Last Dance (2020) een uitstekende docureeks over Michael Jordan bij Chicago Bulls, die ook in onze lijst met de beste series op Netflix staat, nu is er dus een fictiereeks gemaakt over de legendarische periode van de LA Lakers. De reeks begint anno 1978, we bevinden ons in een periode waarin er veel twijfel bestaat over de National Basketball Association, de NBA. Ook de LA Lakers zijn niet meteen een team van betekenis, maar daar wil dr. Buss (John C. Reily), een geïnteresseerde koper, graag verandering in brengen. Bij de jaarlijkse NBA Draft – een loting waar spelers die de NBA willen instappen zich beschikbaar kunnen stellen om gekozen te worden door een team – komt een nieuwe speler voor het voetlicht: Magic Johnson (Quincy Isaiah). Dr. Buss wil het veelbelovende talent binnen halen, maar dan moet hij eerst voldoende financiën bij elkaar krijgen om de club te kopen én Magic overtuigen om bij hen te tekenen. De eerste aflevering van deze uitstekend ogende reeks is overigens geregisseerd door Adam McKay, de man die Don’t Look Up inblikte voor Netflix en eerder al de bioscoop haalde met films als Vice (2018) en The Big Short (2015). De resterende negen afleveringen volgen aan het tempo van één per week.

Nog een lange titel: op AppleTV+ start The Last Days Of Ptolemy Grey. Samuel L. Jackson speelt de rol van het titelpersonage, een man van 91 die aan dementie lijdt en zijn herinneringen stilaan voelt verdwijnen. Wanneer hij hoort van een behandeling die maakt dat hij één maand weer in optimale conditie kan verkeren, grijpt hij die kans met beide handen om de dingen te doen die hij nog moet doen en fouten uit het verleden recht te zetten. Samuel L. Jackson probeert al tien jaar om dit verhaal van de grond te krijgen en zat al meerdere keren in de voorbereiding van een verfilming van dit verhaal. Telkens bleek het verhaal, dat zich afspeelt in de jaren 30, de jaren 70 en het heden, te vertellen in het bestek van een film. Het is dus een serie geworden van zes afleveringen. De eerste twee afleveringen zijn deze week te bekijken, daarna volgt elke week een nieuwe.

Voor Upload – te zien op Amazon Prime Video – maken we een sprongetje naar het jaar 2033. Het einde van het leven, waar we tot voor kort allemaal mee te maken kregen, is geen einde meer. Er is immers een techniek uitgevonden waardoor je je hele bewustzijn op het moment van overlijden kan uploaden waarna je de rest van de eeuwigheid nog kan verder leven in een soort van digitale bewustzijnswereld. In het eerste seizoen zagen we hoe Nathan voor dit vervolgleven koos en hoe hij daar in Lakeview terecht kwam. Het klikte er behoorlijk goed met Nora, zijn case manager, maar nu duikt ook Ingrid in Lakeview op, de vrouw die zijn vriendin was op het moment dat hij stierf. Het tweede seizoen van deze door Greg “The Office US” Daniels bedachte reeks bestaat uit zeven nieuwe afleveringen.

De Emmy-winnende This Is Us is makkelijker te streamen dan ooit tevoren. Nu ook Disney+ de reeks in hun collectie heeft zitten zijn vijf seizoenen van de reeks nu daar te streamen en op Amazon Prime Video, waar de reeks al eerder beschikbaar was. Beide streamingdiensten zijn ook begonnen aan het zesde en laatste seizoen met wekelijkse nieuwe afleveringen. Deze mooie dramedy draait rond de jeugd van een drieling en hun leven als volwassenen en weeft diverse tijdlijnen door elkaar. In de verschillende seizoenen komen thema’s als rouw, leven als adoptie, verslaving, ivf, depressie en overgewicht aan bod. Het knappe aan This Is Us is dat de reeks op de emoties mikt, maar nooit sentimenteel wordt. Een reeks die precies de juiste snaar weet te raken.

Ook Taboo (2017) is op verschillende plekken te zien nu de reeks, die ontwikkeld werd door Tom Hardy en zijn vader Chips Hardy, niet alleen meer op Streamz te zien is, maar ook op Netflix. We schrijven 1813 en de dood gewaande James Keziah Delaney (Tom Hardy) keert terug uit Afrika met 14 illegaal verkregen diamanten. Hij gaat op zoek naar wraak voor de dood van zijn vader. Als hij weigert om het familiebedrijf te verkopen aan de Oost-Indische Compagnie besluit hij zijn eigen handel- en scheepvaartimperium op te bouwen. Showrunner van dienst is Stephen Knight van Peaky Blinders. Er wordt ook al een tijdje naarstig gewerkt aan een tweede seizoen.

Nieuwe films

Bij Pixar zijn ze niet helemaal pleased, want na Soul (2020) en Luca (2021) is Turning Red de derde film op rij die de cinema’s overslaat – op enkele vertoningen op het Filmfestival van Oostende na – en rechtstreeks via Disney+ te streamen is. Toch heeft het niets met kwaliteit te maken, want zowel Soul als Luca waren weer erg mooie nieuwe toevoegingen aan het palmares van Pixar. In Turning Red draait het om Mei Lee, een zelfverzekerde dertienjarige die plots met de pubertijd te kampen krijgt. En alsof veranderingen in haar interesses, sociale relaties en lichaam nog niet genoeg zijn, ontdekt Mei ook plots dat ze in een grote rode panda verandert als ze zich al te zeer opwindt. Regisseur van dienst is Domee Shi die eerder al de kortfilm Bao maakte. Die knappe kortfilm was toen te zien voor Incredibles 2 en won nadien ook een Oscar.

Op Netflix lanceren ze dan weer The Adam Project, een blockbuster met Ryan Reynolds en Mark Ruffalo in handen van regisseur Shawn Levy, die eerder al films als Date Night (2010) Night At The Museum (2006) en Cheaper By The Dozen (2003) inblikte. In The Adam Project draait het om een tienerjongen (Walker Scobell) die rouwt om de onverwachte dood van zijn vader. Op een dag gaat hij naar diens garage waar hij op een oudere versie van zichzelf stuit. De oudere Adam (Ryan Reynolds) komt klaarblijkelijk van een toekomst waarin de mens het tijdreizen heeft ontdekt. Adam is erop uit een geheime missie uit te voeren waarbij hij de hulp van zijn jongere zelf goed kan gebruiken.

Nog op Netflix valt de Deense prent Skyggen i Mit Øje te bekijken, The Shadow In My Eye in het Engels en met alternatieve titel The Bombardement. We schrijven 1945 en de Tweede Wereldoorlog woedt nog. De Royal Air Force is van plan op 21 maart het hoofdkwartier van de Gestapo in de bezette Deense hoofdstad Kopenhagen aan te vallen. Eén van de bommenwerpers stort tijdens de missie neer op een Franse school. De daaropvolgende vliegtuigen vuren hun bommen af, denkende dat de school het doelwit is. Het drama dat volgt eist de levens van vele kinderen en onschuldige burgers op. Een film die dezer dagen dichterbij komt dan we zouden willen.

Docu

Een bijzonder dingetje op Netflix is de zesdelige docureeks The Andy Warhol Diaries. Warhol stierf al in 1987 en toch kan je ‘m, met dank aan een algoritme, hier commentaar horen leveren onder zijn eigen docureeks. We zien hoe Andy Warhol bekend kwam te staan als één van de grondleggers van de popart van bij het begin. Hoe hij daarvoor uit het grauwe Pittsburgh vertrok om het in New York te gaan maken als kunstenaar, hoe hij portretschilder werd van bekende mensen, terecht kwam in de wereld van de modellen en tv en hoe New York in de jaren 80 kleur kreeg door graffitikunstenaars die geïnspireerd werden door de popart.

En tot slot mogen we ook nog Formula 1: Drive To Survive verwelkomen op Netflix. De succesreeks rond de Formule 1 is al aan haar vierde seizoen toe. Daarin worden we opnieuw mee achter de schermen genomen en zien we hoe de verschillende teams zich voorbereidden op het seizoen van 2021. Lewis Hamilton is opnieuw te zien in deze reeks, Max Verstappen liet weten liever niet mee te werken omdat volgens hem de serie sensatie boven de realiteit verkiest.

Meer
Lees meer...