Oekraïne moet “politieke slogan” op voetbaltruitje aanpassen van UEFA

De Oekraïense nationale voetbalploeg moet van de Europese voetbalbond UEFA een van de slogans op zijn nieuwe voetbaltenue achterwege laten wegens de militaire connotatie. 

Begin deze week schoot de onthulling van het nieuwe Oekraïense voetbaltruitje voor Euro 2020 bij het Kremlin in het verkeerde keelgat. Daarop staan de slogans “Glorie aan Oekraïne!” en “Glorie aan onze helden”, een militaire groet in Oekraïne. 

Die laatste moet eraf, zo heeft de UEFA beslist, omdat de “specifieke combinatie van de twee slogans geacht wordt duidelijk politiek van aard te zijn en een historische en militaristische betekenis te hebben”. De andere slogan mag op het shirt blijven staan.

De Krim

Op het nieuwe tenue is ook een kaart van Oekraïne afgebeeld, inclusief de door Rusland geannexeerde Krim. Rusland annexeerde het schiereiland in 2014 na een controversieel referendum. De internationale gemeenschap beschouwt de Krim echter nog altijd als een deel van Oekraïne.

Op het truitje staat ook de Krim afgebeeld. Foto: Andrii Pavel Pavelko/Facebook/via AP/Isopix

De volgens Rusland foute kaart wekt flink wat wrevel in Moskou. Maria Zakharova, woordvoerster voor het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei eerder deze week dat het voetbalteam ‘het grondgebied van Oekraïne aan de Russische Krim had gekoppeld’ en daarmee de “illusie van het onmogelijke” had gecreëerd.

“Oekraïne doet aan propaganda

Na de onthulling van het truitje door het hoofd van de Oekraïense voetbalbond Andriy Pavelko, diende de Russische voetbalbond een klacht in bij de UEFA. “Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement”, klonk het. “Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek.”

Maar de kaart moet van de UEFA niet weg. Het ziet er wel naar uit dat het Oekraïense team wel de militaire groet zal weglaten om aan de eisen te voldoen. “Hoogstwaarschijnlijk zal het tenue worden aangepast”, bevestigde de woordvoerder Mykola Vasilkov aan de Oekraïense nieuwswebsite Vesti.ua. (lb)

Meer
Lees meer...