Onderzoek naar de Bende van Nijvel na bijna 40 jaar stopgezet

Het federaal parket heeft laten weten dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel afgelopen is. Het nieuws werd deze week meegedeeld aan de slachtoffers en nabestaanden van de overvallen van de bende. De identiteit van de daders werd niet gevonden.

Een van de grootste mysteries in de geschiedenis van ons land, zal voor altijd een mysterie blijven. Het federaal parket heeft het onderzoek naar de Bende van Nijvel namelijk stopgezet. De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 verschillende overvallen en maakte daarbij in totaal 28 dodelijke slachtoffers. Hoewel er duizenden tips binnenkwamen, werd de identiteit van de daders nooit achterhaald.

De Bende van Nijvel

Op een persconferentie heeft het federaal parket laten weten dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt stopgezet. “Ik had jullie liever in andere omstandigheden ontmoet want de boodschap die we jullie vandaag brengen is niet aangenaam en valt ons zwaar”, vertelde federaal procureur Ann Fransen aan de aanwezige pers.

Sinds februari 2018 was het onderzoek naar de beruchte bende in handen van het federaal parket. “Er zijn kosten noch moeite gespaard om te pogen tot een doorbraak te komen. De onderzoeksrechter en federaal magistraat hebben samen met een ploeg toegewijde politiemensen de laatste vijf jaar alle onderzoekspistes en informaties in het dossier opnieuw onder de loep genomen.” Hoewel er meer dan 1.800 tips binnenkwamen, bijna 600 dna-stalen werden afgenomen, meer dan 2.700 vingerafdrukken vergeleken werden en meer dan 40 stoffelijke overschotten werden opgegraven, blijft de identiteit van de bendeleden een raadsel.

Boze nabestaanden

De nabestaanden en slachtoffers, die al eerder werden ingelicht, zijn uiteraard niet blij met dit nieuws. “Dat ze zomaar durven zeggen: ‘We hebben niks gevonden, we sluiten de boel’. Je kan dus 28 mensen doden, mensen verminken en kinderen doden? Dat kan in België en we kunnen er niks aan doen”, vertelt Ingrid Mulder aan HLN. Zij verloor haar zus bij de overval van de Delhaize in Aalst op 9 november 1985.

Het dossier wordt nu doorgestuurd naar de raadkamer, waar het parket zal vragen om het onderzoek formeel af te sluiten. Door een recente wetswijziging kan het dossier rond de Bende van Nijvel niet meer verjaren. Daardoor kunnen nabestaanden en slachtoffers wel nog bijkomend onderzoek vragen. Het onderzoek kan ook – wanneer er nuttige nieuwe informatie opduikt – heropend worden.

Meer
Lees meer...