CEO van de Belgische voetbalbond, Peter Bossaert, ontslagen door eigen raad van bestuur

Peter Bossaert (57) is niet langer de CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De raad van bestuur heeft vannacht beslist om zijn contract met onmiddellijke ingang stop te zetten. Gisteren is namelijk een loonsverhoging in Bossaert zijn contract boven water gekomen, de druppel te veel voor de raad van bestuur.

Vandaag werd aangekondigd dat Peter Bossaert niet langer CEO van de KBVB is. Morgen spelen de Rode Duivels hun eerste kwalificatiematch voor het EK van 2024 tegen Zweden. Geen ideale situatie dus, maar De Bruyne en co moeten zich hier niets van aantrekken. Met dit ontslag hebben de Rode Duivels nu een nieuwe baas op het veld, en binnenkort ook naast het veld.

De feiten

Voorzitter Paul Van den Bulck stuitte op die loonsverhoging tijdens een externe audit. Deze week deelde hij hiervan de resultaten met de bestuurders van de bond. De raad van bestuur concludeerde dat het nieuwe contract een inbreuk is op de ethische code, en zo in strijd is met de wetgeving en het reglement van inwendige orde. Het nieuwe contract hanteerde een indexatie van het loonpakket. Maar vooral de nieuwe voorwaarden voor een loonbonus vonden de bestuurders niet voor rede vatbaar.

Gisteren kwam het tot een vervroegde bijzondere vergadering. Eerst mocht Bossaert zijn verhaal doen. Hij en het juridisch departement van de KBVB spraken tegen dat er inbreuken waren. Nadien ging de raad van bestuur zonder hem door. Het was opvallend dat daar gisteravond of vannacht geen nieuws over naar buiten kwam. Tot het persbericht vanochtend waarin het onmiddellijke ontslag van Bossaert bekend werd gemaakt.

CEO Peter Bossaert vs. Voorzitter Paul Van den Bulck

Paul Van den Bulck is al sinds juni 2021 een van de twee onafhankelijken in de raad van bestuur. Vanaf dat moment hangt de relatie tussen Van den Bulck en zijn CEO al aan een zijden draadje. Ze verwijten elkaar en beweren ook dat de ander zijn bevoegdheden te buiten gaat.

(L-R): Peter Bossaert en Paul Van den Bulck.- Bron: DAVID CATRY/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De loonsverhoging was dus niet het eerste conflict tussen Bossaert en de raad van bestuur. Na het vertrek van Roberto Martinez werd Bossaert al een keer op het matje geroepen. De CEO wilde toen via een videomeeting de aanstelling van Jelle Schelstraete als nieuwe technisch directeur goedkeuren, maar de raad van bestuur stemde hier niet op in.

Meer
Lees meer...