Taskforce van vier mensen gaat op zoek naar nieuwe bondscoach Rode Duivels, die vermoedelijk opnieuw buitenlander wordt

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor de Rode Duivels is nu echt van start gegaan. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) stelde daarvoor een taskforce van vier personen samen. Het gaat om CEO Peter Bossaert en bestuurders Sven Jaecques (Antwerp) en Pierre Locht (Standard). Voormalig vicevoorzitter Bart Verhaeghe (Club Brugge) werd als laatste man toegevoegd aan de groep en dat is best opvallend. Hij is namelijk een van de spilfiguren in de zaak-Propere Handen en trof daarover recent nog maar een minnelijke schikking met het gerecht.

Op de persconferentie na het gelijkspel van België tegen Kroatië en de daarbij horende uitschakeling op het WK in Qatar maakte Roberto Martinez vorige week bekend dat hij stopt als bondscoach. Die beslissing was naar eigen zeggen al genomen voor de start van het ontgoochelende wereldkampioenschap. De Spaanse trainer, die ook technisch directeur was bij de KBVB, had een aflopend contract eind dit jaar. Voor het WK was er geen nieuwe deal gevonden. Martinez zag dat als een gebrek aan respect en hield daarom de eer aan zichzelf.

Raad van Bestuur

Door die beslissing moet de KBVB nu op zoek naar een nieuwe bondscoach (en een nieuwe technische directeur). CEO Peter Bossaert ging normaal gezien dinsdag een persconferentie geven. Daarin wou hij uitleggen hoe de KBVB de zoektocht naar een opvolger voor Martinez zou aanpakken. Voor die persconferentie zou de Raad van Bestuur van de Belgische voetbalbond eerst samenkomen. 

Die samenkomst ging echter met enkele dagen vertraging pas door. Aanvankelijk werd gezegd dat dat om praktische redenen was, maar later bleek er meer aan de hand. “Binnen de Raad van Bestuur was ongerustheid ontstaan over de toekomst van de Rode Duivels. Na een open gesprek zijn de violen gestemd en wordt meteen werk gemaakt van een uitgebreide sportieve evaluatie en de zoektocht naar een opvolger van Roberto Martinez als bondscoach. De raad van bestuur en het management van de KBVB hebben de voorbije dagen de tijd genomen om de situatie na het WK te evalueren. De teleurstelling zindert nog na. Met de Gouden Generatie waren we het verliezen zowat verleerd, maar de Rode Duivels waren jammer genoeg niet op de afspraak in Qatar”, klinkt het in een mededeling van de voetbalbond

Taskforce

Met enige vertraging kan de zoektocht naar een nieuwe bondscoach en technische directeur nu dus echt van start gaan. Naast Bossaert, Jaecques en Locht wordt daarbij dus ook gerekend op Bart Verhaeghe. Die verliet in juni 2019 de KBVB omdat er kritiek was op het feit dat hij de belangen van Club Brugge zou laten primeren op die van de voetbalbond. Nu is hij tijdelijk teruggehaald om zijn “kennis en ervaring opnieuw te delen”. Dat schrijft Sport/Voetbalmagazine.

“De taskforce zal een evaluatie maken van de sportieve situatie, het profiel bepalen van de nieuwe bondscoach en de vacature openstellen. Het zal uit de lijst van kandidaten de uiteindelijke kandidaat voordragen aan de raad van bestuur van de KBVB. De taskforce gaat meteen aan de slag”, klinkt het verder nog in de mededeling.

Technisch directeur en bondscoach

De eerste prioriteit van de taskforce lijkt het zoeken naar een technisch directeur. Die zou er mogelijk al voor nieuwjaar kunnen zijn. Voor die functie wordt bij voorkeur gezocht naar een Belg die op lange termijn kan werken. Er wordt niet per se gezocht naar een jong iemand omdat onder Roberto Martinez een team experten is aangesteld die gespecialiseerd zijn in de nieuwste ontwikkelingen. Volgens De Standaard wordt Michel Preud’homme voor deze functie genoemd.

Zijn naam dook aanvankelijk ook op als mogelijke bondscoach, maar de kans dat daarvoor een Belg wordt aangetrokken, is eerder klein. De bond gaf eerder al mee dat Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku hiervoor zullen geconsulteerd worden en zij lijken de voorkeur te hebben voor een buitenlandse topcoach. De KBVB wil zoveel mogelijk luisteren naar de spelers om te vermijden dat er na Eden Hazard (31) nog Rode Duivels afhaken.

2 miljoen euro per jaar

De allergrootste namen lijken voor de Belgische voetbalbond financieel onhaalbaar. Toch heeft de KBVB de laatste jaren dankzij de goede prestaties van de Rode Duivels een mooie spaarpot aangelegd. Zo kon de bond in 2016 aan Roberto Martinez aanvankelijk maar een jaarsalaris bieden van 600.000 euro. Dat werd uiteindelijk verhoogd naar 2 miljoen euro per jaar, al combineerde hij daarvoor wel de functie van bondscoach met die van technisch directeur. Voor zijn vervanger zou een gelijkaardig loon beschikbaar zijn. De KBVB mikt dus op buitenlandse subtoppers.

Daarvoor legt het zichzelf geen deadline op. De volgende interland van België staat gepland op 24 maart 2023. Dan spelen de Rode Duivels een EK-kwalificatiewedstrijd in Zweden.

Meer
Lees meer...