Zaak ‘Propere Handen’: Verhaeghe, Louwagie en Janssens bekennen schuld in het voetbalschandaal

In het grote dossier rond zwartgeldconstructies in het Belgische voetbal, bekend als Propere Handen of Operatie Zero, bekennen tien verdachten schuld. Ze zijn bereid een minnelijke schikking te betalen om niet meer vervolgd te worden, melden De Tijd en Het Laatste Nieuws.

Waarom is dit belangrijk?

Het financiële schandaal is een ramp voor de internationale reputatie van het Belgische voetbal. Met het afkopen van hun vervolging hopen de voetbalbonzen de zwarte bladzijde snel om te draaien.

Waar het om gaat: Het federaal parket ging begin dit jaar over tot de vervolging van 56 verdachten in Operatie Zero. Dat is het gerechtelijk onderzoek dat eind 2017 opgestart werd naar financiële wanpraktijken in het Belgische voetbal.

De onderzoekers legden bloot hoe duistere financiële praktijken schering en inslag waren. Daarbij waren trainers, scheidsrechters en makelaars betrokken. Bij de geviseerden zat de absolute top van de Belgische voetbalbestuurders, waaronder het duo Verhaeghe-Mannaert van Club Brugge, Gent-manager Michel Louwagie en voormalig Genk-CEO Patrick Janssens.

De jongste ontwikkeling: Tien verdachten zouden nu een deal gemaakt hebben met het federaal parket: een minnelijke schikking betalen in ruil voor niet-vervolging. Recentelijk raakte al bekend dat Erwin Lemmens, de keeperstrainer van de Rode Duivels, op zo’n aanbod inging, waardoor hij kon terugkeren naar de nationale ploeg.

Volgens De Tijd kiezen in totaal tien verdachten voor die uitweg. Het Laatste Nieuws kon de negen andere namen achterhalen:

  • Club Brugge: voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert
  • AA Gent: manager Michel Louwagie
  • KV Kortrijk: manager Matthias Leterme
  • Racing Genk: oud-bestuursleden Herbert Houben, Patrick Janssens, Herman Nijs en Filip Aerden
  • OH Leuven: oud-bestuurslid Paul Van der Schueren

Hoe het verder gaat: Een rechter in Antwerpen moet de minnelijke schikkingen goedkeuren. Eens dat gebeurd is, riskeren de betrokkenen geen veroordeling meer.

(lb)

Meer
Lees meer...