PerdoFemina ‘verlicht je maandstonden’ en kost 30% meer dan gewone ibuprofen, maar is dat terecht?

PerdoFemina ‘verlicht je maandstonden’ en kost 30% meer dan gewone ibuprofen, maar is dat terecht?

Een medicijn speciaal voor menstruatiepijn? Voor heel wat dames klinkt het ongetwijfeld als muziek in de oren, dus logisch dat er in eerste instantie weinig commentaar kwam op de lancering van PerdoFemina. Wie op de bijsluiter kijkt, ziet echter dat PerdoFemina ongeveer 400 milligram ibuprofen bevat. Betalen we dus met z’n allen meer voor hetzelfde product omdat er ‘femina’ opstaat?

PerdoFemina beweert ‘snel te werken tegen pijnlijke maandstonden’ en dat is ongetwijfeld ook zo. Het product is van farmareus Johnson&Johnson. De pillen komen in setjes van 30, van 400 milligram. Bij de apotheker kosten ze gemiddeld rond de 9,50 euro, toch niet weinig voor een pijnstiller. Voor een doosje ibuprofen van hetzelfde merk betaal je overigens maar zestig procent van die prijs.

Wie krampen heeft, wil daar liefst zo snel mogelijk vanaf. En het is makkelijker om aan een apotheker een productnaam te geven dan op de vraag te moeten antwoorden ‘voor wat het juist is.’ Want een beetje schroom rond menstruatiepijn is er toch nog wel.

iStock

Wat is PerdoFemina?

Maar wat zit er nu in zo’n PerdoFemina? Wel, volgens de website van Perdolan, het paraplumerk, zit er 400 miligram ibuprofen in, gecombineerd met een aantal milligram lysinaat. Lysinaat is een soort zout dat ervoor zorgt dat ibuprofen sneller afbreekt in de maag. Volgens Perdolan zou die ervoor zorgen dat je krampen of hoofdpijn na zo’n tien minuten verdwijnen. Da’s winst in vergelijking tot een dafalgan of gewone ibuprofen, die er een half uurtje over doen.

Wij vroegen rond bij apothekers en daar klinkt het formeel: “PerdoFemina werkt inderdaad sneller. Er zijn wel degelijk nog andere pijnstillers op basis van ibuprofen op de markt, die ook sneller werken, zoals de FastCaps van Neurofen (11,95 per doosje van 30). Maar geen andere die met dit specifieke zout werken.”

iStock

Pijn bij maandstonden verlichten?

Alleen, is dat dan echt een pijnstiller specifiek gericht op je maandstonden? Wel, nee, en dat weten ze bij Johnson & Johnson ook. Maar blijkbaar brengt marketing gericht op vrouwen wel voldoende op: wij vroegen aan een aantal apothekers of PerdoFemina eigenlijk wel verkoopt.

Niet bepaald, zo blijkt, ongeveer één tiende van de verkochte ibuprofen-gerelateerde medicatie bij één apotheker. Anderen geven geen cijfers maar hebben het over “verwaarloosbare aantallen.” Eerder weinig dus. Maar Perdofemina is eigenlijk niet het enige product dat ibuprofen en lysinaat combineert.

iStock

Perdophen

Om specifiek te zijn: PerdoFemina is een gepatenteerd product van Johnson & Johnson, maar op zich kan je wel perfect de samenstelling voor een andere merknaam gebruiken. Een beetje zoals de ingrediënten van Coca-Cola gebruiken om een variant te maken. Johnson & Johnson heeft iets anders gedaan: hetzelfde product onder een andere naam verkocht.

PerdoFemina heeft namelijk dezelfde samenstelling als Perdophen. Da’s hetzelfde product, dezelfde firma, maar andere marketing. Een kleine rondvraag leert ons dat Perdophen nog minder verkoopt dan PerdoFemina: de marketing schijnt dus wel te werken, maar het product is nog niet zo lang op de markt.

Generische producten hebben nog steeds een slechte naam

Uiteraard is er niks mis met PerdoFemina, dat zeggen ook de apothekers waar wij mee spraken. Het werkt, en het werkt sneller. Of dat drie euro meer waard is, moeten mensen zelf beslissen. En als een arts PerdoFemina voorschrijft, zullen ze natuurlijk dat product meegeven. Maar het is niet noodzakelijk de enige manier om krampen tegen te gaan.

“Wij moeten nog vaak aan mensen uitleggen dat een generisch product grotendeels of exact hetzelfde effect zal hebben als het merkproduct”, vertelt een apotheker met een zaak in de Kempen. “Mensen denken toch nog snel dat het merkproduct beter is. Soms is dat zo, maar in het geval van pijnstilling is het generische product even goed.”

Johnson&Johnson

Gesponsorde artikelen