Pfizer: “Coronavaccin veilig en zeer goed werkzaam bij jongeren tussen 12 en 15 jaar”

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech werkt en is ook veilig voor kinderen tussen 12 en 15 jaar. Dat heeft het farmabedrijf bekendgemaakt in een persbericht. Het komt tot die conclusie na een klinische studie bij meer dan 2.000 tieners in de Verenigde Staten.

Op dit moment is er nog geen enkel coronavaccin goedgekeurd voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar. Dat komt niet omdat het voor die leeftijdsgroep onveilig zou zijn of niet zou werken, maar simpelweg omdat de eerste klinische studies gebeurd zijn bij volwassenen. Met andere woorden: er was nog geen data over het effect van de vaccins bij kinderen en jongeren.

Goedkeuring aanvragen

Tot nu, want Pfizer heeft zojuist een studie bij meer dan 2.200 tieners tussen 12 en 15 jaar afgerond in de Verenigde Staten. Daaruit bleek niemand van de gevaccineerden besmet te zijn geraakt met het coronavirus. De voorzichtige conclusie van Pfizer is dus dat hun coronavaccins zelfs beter werkt bij jongeren.

De gegevens van deze studie zijn nog niet vrijgegeven en ook nog nergens gepubliceerd. De komende weken is Pfizer wel van plan om de resultaten voor te leggen aan de Amerikaanse farmawaakhond FDA en het Europese Geneesmiddelagentschap EMA. Zij hopen tegen volgend schooljaar een goedkeuring te hebben om in deze leeftijdsgroep te beginnen vaccineren.

Jongere kinderen?

In hun aankondiging laat Pfizer weten dat het ondertussen ook begonnen is met wereldwijde studies bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Volgende week zal zelfs begonnen worden met het geven van vaccins aan kinderen van 2 tot 5 jaar.

Meer
Lees meer...