Left Right
scrollTop top

Plaag van ‘slechte xtc’: festivals waarschuwen voor ernstige gevolgen na overdosissen


Plaag van ‘slechte xtc’: festivals waarschuwen voor ernstige gevolgen na overdosissen

Britse festivalorganisatoren waarschuwen voor ‘slechte’ xtc-pillen na twee vermeende overdosissen MDMA op het Reminisce Festival in Merseyside. Op straat wordt er over de ‘blue diamond’-pil gesproken. Een 19-jarig meisje en een 22-jarige man verkeren nu in kritieke toestand.

De organisatoren van het Britse Reminisce Festival hebben, met de steun van de lokale politie, op Twitter de festivalgangers gewaarschuwd voor “’slechte’ blue diamond pillen”.

“We hopen dat jullie een awesome tijd hebben op Reminisce, maar blijf veilig”, klinkt de boodschap. “Als je je zorgen maakt over jezelf of een vriend zoek dan de hulp van stewards of de aanwezige ziekenboegen.”

“Zo snel mogelijk hulp”

Ook de politie heeft gemeld dat mensen, die pillen gepakt hebben en zich daarna onwel voelen, zo snel mogelijk medische hulp moeten zoeken. De woorden van Detective Inspector Paul Grounds: “Als je nog drugs van het evenement in je bezit hebt, neem die dan alsjeblieft niet, onder geen enkele omstandigheden. Laat het ons weten en we zullen er verdere vragen over beantwoorden. We willen te weten komen wie de drugs uitgedeeld heeft en we willen getuigenissen van mensen die de pillen genomen hebben.”

(Onlangs bleek nog uit onderzoek dat de partydrug ketamine zou helpen tegen depressie.)

14.000 mensen

Er waren op Reminisce Festival zo’n 14.000 muziekliefhebbers aanwezig. Er stonden acts zoals Cascada, Angie Brown en 2 Unlimited. Die laatste act is vooral bekend van de plaat ‘No Limits’ uit 1993.

Ook zijn er nog enkele andere mensen naar het ziekenhuis gevoerd, vermoedelijk hadden zij ook die blue diamond pillen geslikt.

Tomorrowland

Vandaag raakte nog bekend dat de dood van twee vrouwen op Tomorrowland deze zomer een gevolg was van xtc-gebruik. Dat meldt het parket van Antwerpen aan de kranten van Het Mediahuis.

Het ging om vrouwen met de Tsjechische en Indische nationaliteit. De Tsjechische werd op 21 juli opgenomen in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen en overleed op 27 juli. De Indische vrouw werd op 30 juli naar hetzelfde ziekenhuis gebracht en overleed een dag later.

Nu blijkt uit de bloed- en urinestalen van de twee vrouwen dat er duidelijke sporen van xtc waren. Het parket van Antwerpen zal er nu aan werken om de informatie-uitwisseling over gevallen als deze te verbeteren. Ook zijn ze van plan om grondiger onderzoek te leveren naar de leveranciers van de drugs.

Eerdere Britse initiatieven

In Groot-Brittannië zijn er al enkele initiatieven opgezet waarbij je je drugs op festivals kan laten testen. Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol- en andere drugsproblemen liet toen aan newsmonkey weten tegen te zijn.

De Belgische politie beschikt sinds kort trouwens over een nieuw toestel dat bijna dubbel zo efficiënt is als de speekseltest om drugsgebruik bij chauffeur op te sporen.

(Meer over drugsgebruik in de politiek lees je hier.)

Wie in ons land dringend medische hulp nodig heeft, belt best het noodnummer 112.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…