Powervrouw: Gwendoline Christie kreeg van HBO geen Emmy voor ‘Game of Thrones’, dus nomineerde ze zichzelf

Gwendoline Christie als Brienne of Tarth
Screenshot/HBO

Game of Thrones is recordhouder met 32 Emmynominaties voor het laatste seizoen van de reeks en enkele van die nominaties komen uit onverwachte hoek. Om voor een nominatie in aanmerking te komen, moet iemand je voordragen en in het geval van Gwendoline Christie’s ‘Ser Brienne of Tarth’ was dat …. Christie zelf. Verrassend: die voordracht werd ook verzilverd.

Hate it or love it: het laatste seizoen van Game of Thrones zit erop en krijgt, ondanks de lading kritiek op die éne aflevering, een recordaantal Emmynominaties. Zo is er ook eentje voor Gwendoline Christie, die de met zichzelf worsteldende, stoere Brienne of Tarth neerzet. Dat net die scène genomineerd werd, mag niet verbazen, het was wellicht het mooiste moment uit aflevering twee, A Knight of the Seven Kingdoms. De nominatie en het ridderschap heeft Christie volledig aan zichzelf te danken.

Wie heeft HBO genomineerd voor een Emmy?

Alleen: Christie werd niet voorgedragen door haar eigen netwerk, dat heeft ze helemaal zelf gedaan. We twijfelen er niet aan dat HBO zelf ook trots was op de acteerprestaties van Christie (wie niet gehuild heeft, moet zonder hart geboren zijn). Maar zelfs HBO riskeert het zich niet om alle personages uit de massieve cast aan de Emmy’s-jury voor te stellen. Zij verzekerden dus een nominatie voor ‘ik weet van niets’-Jon Snow (Kit Harington) en ‘plotse ommekeer in de plannen’-Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Ook Tyrion Lannister (Peter Dinklage) kreeg een streepje achter zijn naam.

Christie’s verhaallijn is echter, zelfs als we van haar houden, eentje aan de zijkant van het grote ‘IJs en Vuur’-narratief. Logisch dus dat HBO haar niet naar voor schoof. Maar Christie, in ware Ser Brienne-stijl deed dat gewoon zelf. En waarom niet: op alle sociale media was meteen na de aflevering duidelijk hoe sterk haar ridderschap gevoelens losmaakte bij de fans van Game of Thrones.

Gwendoline Christie, Alfie Allen en Carice Van Houten

Dat vonden ze bij de Emmy’s ook: Christie stak de nominatie op zak. Net zoals Carice Van Houten trouwens, die Rode Priesteres Melisandre speelde. Ook zij nomineerde zichzelf. En acteur Alfie Allen, die Theon Greyjoy vertolkte, deed hetzelfde, met positieve resultaten.

Is het een tikkeltje arrogant om jezelf in de kijker te zetten? Misschien wel, maar de competitie in Hollywood is zo bikkelhard, dat wij wel sympathie hebben voor Christie. Zeker voor vrouwen is ’t geen evidentie om opgemerkt te worden: als zij al niet overtuigd is van haar kunnen, waarom zou een ander het dan wel zijn.

’t Ziet ernaar uit dat HBO met Game of Thrones behoorlijk wat prijzen wegkaapt, wij houden onze vingers gekruist voor Gwendoline Christie. Zij is genomineerd voor Best Supporting Actrice in a Drama Series, samen met drie andere Game of Thrones-actrices. Ook Sophie Turner, Maisie Williams en Lena Heady zijn genomineerd.

Gesponsorde artikelen