Premier Alexander De Croo: “Nog maanden strikte coronamaatregelen”

De coronamaatregelen in ons land zullen nog maanden blijven duren. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd tijdens een bezoek aan het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst. Als de cijfers blijven dalen, kunnen de regels aangepast worden, maar een versoepeling zoals deze zomer lijkt uitgesloten.

Premier Alexander De Croo was vandaag met koning Filip en koningin Mathilde op bezoek in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst. De koning vroeg hem daar wanneer we de effecten van de huidige coronamaatregelen in ons land zullen beginnen zien.

Druk op ziekenhuizen

Koning Filip
Koning Filip – Bron: Isopix

“Zelfs als we de effecten gaan zien, moeten we heel duidelijk maken dat het een inspanning van lange adem gaat zijn. Op een bepaald moment zullen de cijfers dalen, maar ze gaan zeer lang moeten dalen”, noteert Het Laatste Nieuws uit de mond van de premier.

Voor een sprake kan zijn van enige versoepelingen moet de druk op onze ziekenhuizen afnemen. Omdat dat altijd later komt dan een daling in het aantal besmettingen, zijn minder strenge maatregelen nog niet voor direct.

“De grootste opdracht is dat mensen zich voor een lange periode aan de maatregelen moeten houden, zodat de situatie in de ziekenhuizen zich normaliseert. Dat zal maanden duren. We gaan ons maanden aan een stuk aan de maatregelen moeten houden. Dat zal een zeer grote inspanning vragen van ons allemaal”, zegt De Croo.

“Strikter dan in zomer”

Daarmee lijkt de premier de fout van deze zomer geen tweede keer te willen maken. Toen zijn de coronamaatregelen – ondanks de waarschuwingen van heel wat experts – zwaar versoepeld. Mede daardoor kon het coronavirus zich opnieuw snel verspreiden in ons land. Dat zorgde ervoor dat we op dit moment een zware tweede golf meemaken.

“Deze keer moeten we de dalende cijfers laag houden. Tot het moment dat er een vaccin is, gaan we er een stuk strikter mee moeten omgaan dan tijdens de zomer”, zegt De Croo. “Als het beperkt verspreid is in de bevolking kan je tussenkomen, maar in ons land is het eigenlijk te breed verspreid gebleven waardoor je een heel snelle reactie krijgt zoals nu.”

Meer
Lees meer...