Putin wil nieuwe ‘staat’ in het oosten van Oekraïne

De Russische president Putin vindt dat er bij de onderhandelingen gesproken moet worden over de creatie van een nieuwe staat in het oosten van Oekraïne. Volgens hem is dat de enige juiste manier om de belangen van de inwoners te beschermen.

“We moeten onmiddellijk substantiële onderhandelingen voeren, en geen technische vragen beantwoorden”, zei hij aan de Russische staatszender TV Channel 1. “We moeten ons buigen over de politieke organisatie van de samenleving en een eigen staat in het oosten van Oekraïne.” Alleen zo kan je volgens Putin rekening houden met de belangen van de mensen die er wonen.

Het is de eerste keer dat Putin het had over een nieuwe staat. Tot nog toe vroeg hij enkel om meer autonomie voor het oosten van Oekraïne, in een meer gedecentraliseerd federaal systeem. 

Sancties

Zijn uitspraak komt er nadat de EU een ultimatum gesteld heeft aan Rusland om de koers in Oekraïne om te keren. Anders komen er sancties, zo lieten ze gisteren weten na een Europese top.

Maar Putin pikt de beschuldigingen niet en vindt dat het Westen een staatsgreep in Oekraïne ondersteund heeft. Het Westen had moeten weten dat hij daarop zou reageren. “Rusland kan niet afzijdig blijven als er mensen beschoten worden, bijna met het pistool op hun borstkas.” Hij noemt de acties van de rebellen “een natuurlijke reactie van mensen die hun rechten verdedigen.”

De pro-Russische rebellen hebben de afgelopen dagen opnieuw terrein gewonnen tegen de Oekraïense troepen, in het oosten van de regio’s rond Donetsk en Luhansk. Sinds het begin van de gevechten in april zijn er al zo’n 2.600 slachtoffers gevallen.

Bronnen: BBC, Business Insider, CNN
Meer
Lees meer...