Review B.I in Brussel: Bombastisch in z’n eenvoud

De Zuid-Koreaanse soloartiest B.I stond deze week in de Ancienne Belgique in Brussel met zijn ‘LOVE OR DIE’-tour. Het was de eerste keer dat B.I halthield in ons land en ook de eerste keer dat hij door Europa tourde. En het werd een concert dat fans (én B.I) waarschijnlijk niet snel zullen vergeten.

Het zijn gouden dagen voor Europese K-popfans. Nadat we jarenlang met lede ogen moesten aanzien hoe Zuid-Koreaanse artiesten het woord wereldtournee gebruikten als synoniem voor Amerikaanse tournee, lijken ze eindelijk hun weg naar onze contreien te vinden. Zo waren de afgelopen maanden, TWICE, KARD en (G)I-DLE al te zien in Europa en nu was er ook de passage van B.I met zijn ‘LOVE OR DIE’-tour.

B.I

B.I, die eigenlijk Kim Han-bin heet, maakte in 2015 zijn debuut als de leider van de K-popgroep iKON. In 2019 kwam hij in opspraak omdat hij zo geprobeerd hebben om drugs (marihuana en LSD) te kopen. Ook zou hij marihuana gebruikt hebben. Dit is verboden in Zuid-Korea, waardoor B.I meteen uit iKON werd gezet en er een rechtszaak volgde. B.I bekende en kreeg een celstraf van 3 jaar, met 4 jaar uitstel, een werkstraf van 80 uren, 40 uren les over druggebruik en een geldboete van 1,5 miljoen won (1.048 euro). Omdat B.I zich goed gedroeg en zijn werkstraf en les uitvoerde, moest hij dus niet naar de gevangenis.

In juni 2021 maakte hij zijn officiële solodebuut met het album ‘Waterfall’. Maar het is vooral met BTBT, zijn single uit 2022, dat hij wereldwijd doorbrak. Het nummer (en de indrukwekkende choreografie) werden opgepikt en B.I werd gebombardeerd tot een van de populairste soloartiesten van Zuid-Korea. Eerder dit jaar bracht B.I zijn tweede soloalbum ‘TO DIE FOR’ uit, waarvoor hij samenwerkte met verschillende grote namen uit de K-pop- en K-hiphopwereld. Het ging daarbij om Jessi, Colde, Crying Nut, BIG Naughty, Kid Milli en Lil Cherry.

Twee dansers en één dj

Waar K-popartiesten tijdens hun concerten vaak uitpakken met veelvuldige kledingwissels, een leger aan dansers en visuele effecten in de achtergrond, ging B.I voor een heel minimalistische setting. Op het midden van het podium stond een dj-booth, waarachter DJ Millennium te vinden was. Hij producete zowat alle nummers op het album ‘TO DIE FOR’ van B.I en was tijdens het concert in de AB ook verantwoordelijk voor het voorprogramma. Daarbij mixte hij vlotjes R&B-klassiekers aan de populairste K-popnummers, waardoor de aanwezige fans al voor een eerste keer uit hun dak gingen.

Tijdens het optreden werd B.I voor sommige nummers bijgestaan door twee dansers. Ook hier ging het om mensen die nauw samenwerken met de zanger. Shawn en Young-been van de dancecrew AITTYTOO zijn namelijk de vaste choreografen van B.I en waren zo verantwoordelijk voor de populaire choreo’s van onder andere BTBT en Keep Me Up. Gedurende het optreden kwam het duo herhaaldelijk nonchalant het podium opgewandeld, om al even nonchalant weer weg te stappen wanneer het dansgedeelte voorbij was. Maar ook B.I zelf is een verdienstelijke danser en bewees dat tijdens het optreden zowel in de gechoreografeerde delen als in de freestyle tijdens de nummers die hij alleen bracht.

Explosief

De set-up was dan misschien heel eenvoudig, dat betekende niet dat het om een rustig optreden ging. Op verschillende momenten tijdens de show was de volledige zaal aan het springen, dansen en schreeuwen.

Het is geen geheim dat BTBT het populairste nummer is van B.I en dat was in Brussel dan ook duidelijk te merken. Toen de intro van het lied begon, was de hele zaal vertrokken voor een goede drie minuten meezingen en -dansen. Achter BTBT werd meteen ook de tweede hit Keep Me Up gekleefd, gevolgd door de hiphopnummers TTM, MICHELANGELO en Flame, waardoor het ging om een overweldigend moment middenin de set.

All-rounder

Een van de termen die in K-pop vaak gebruikt wordt, is all-rounder. De term omschrijft K-popsterren die uitblinken in alle aspecten van het vak. B.I is zo’n artiest die deze titel verdient. Hij is namelijk een getalenteerd danser, rapper én zanger en daarnaast schrijft hij ook zelf mee aan z’n nummers. Al deze talenten zette hij duidelijk in de verf tijdens zijn passage in Brussel.

B.I bracht al z’n nummers nagenoeg volledig (op enkele momenten met intense choreo na) live, iets wat in K-pop bijna een unicum aan het worden is. Vooral tijdens de tragere nummers in de set zoals 4 Letters, Tangerine en COSMOS.

Eerste keren

Het werd ook een concert van eerste keren. Het was de eerste keer dat B.I door Europa tourt en bijgevolg is het ook zijn eerste keer in ons land. Daarnaast bracht hij tijdens zijn tour in primeur al enkele nummers van zijn album ‘Love or Loved Pt. 2’, dat volgende week pas officieel verschijnt. Hoewel deze songs nog niet verschenen zijn, vielen ze duidelijk in de smaak bij het publiek.

Maar we waren ook getuige van een andere bijzondere eerste keer voor B.I. Voor de eerste keer in z’n carrière werden er namelijk beha’s op het podium geworpen. En waarschijnlijk zullen het niet de laatste zijn.

Interactie

De beha’s waren niet de enige interactie van B.I met het publiek. Zo zong hij Tangerine terwijl hij passeerde langs de mensen op de eerste rij, waarbij hij selfies maakte met heel wat fans en zelfs de camera van fans gebruikte als spiegel om z’n haar weer in model te leggen. Op het einde van het concert werden er ook drie fans op het podium gehaald, die samen met B.I, Shawn en Youngbeen mochten dansen op BTBT.

Maar ook de rest van de zaal werd geregeld betrokken bij het optreden. Of het nu was om mee te zingen, te schijnen met lichtjes of 20 seconden stilte te houden voor de slachtoffers van de terreurdaad in Brussel, de zaal was voor de volle 2 uur volledig van B.I.

Meer
Lees meer...