‘Riverdale’-acteur Ryan Grantham krijgt levenslang voor moord op moeder

De Amerikaanse acteur Ryan Grantham heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen voor de moord op zijn moeder. In 2020 schoot de toen 22-jarige acteur zijn moeder neer. Hij bekende en krijgt nu dus levenslang voor moord zonder voorbedachten rade.

De 24-jarige acteur Ryan Grantham heeft levenslang gekregen. Grantham was tot 2019 een acteur die voornamelijk in gastrollen te zien was. Zo was hij onder andere te zien in afleveringen van iZombie en Supernatural. Zijn laatste rol was die van Jeffrey Augustine in de Netflixreeks Riverdale in 2019. Daarbij was hij maar in één aflevering te zien.

Moord op moeder

In maart 2020 schoot Ryan Grantham zijn moeder Barbara Waite neer. Hij schoot haar in het achterhoofd in hun woning in Vancouver in Canada terwijl ze piano aan het spelen was. Meteen na de moord filmde Grantham zichzelf waarbij hij zei: “Ik heb haar in het hoofd geschoten. Net nadat het gebeurde, zal ze zeker beseft hebben dat ik het was”. Daarna filmde hij ook het lichaam van z’n moeder.

Een dag later dekte hij het levenloze lichaam van z’n moeder af met een laken, stak hij kaarsen aan rond haar en hing hij een takje met rozemarijn boven de piano. Vervolgens besloot hij om ook de Canadese eerste minister Justin Trudeau te vermoorden. Hij pakte drie vuurwapens, kogels en twaalf molotov cocktails mee en reed richting de woning van Justin Trudeau.

Onderweg veranderde hij van gedacht en reed hij richting zijn school, Simon Fraser University, om daar een mass shooting te plegen. Maar onderweg kwam hij tot inkeer. Grantham reed toen terug naar Vancouver en gaf zichzelf aan bij de politie.

Levenslang

Vanaf toen verbleef Grantham in voorlopige hechtenis in afwachting tot zijn proces, dat enkele weken geleden van start ging. Daarbij ging het eerst om beschuldigingen van moord met voorbedachten rade, in de Verenigde Staten en Canada first-degree murder. Grantham hield echter vol dat er geen sprake was van een geplande moord.

Uiteindelijk oordeelde de rechter dat Grantham een levenslange gevangenisstraf krijgt. Hij zal de komende 14 jaar niet in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating.

Meer
Lees meer...