‘Riverdale’-actrice ging undercover in strijd tegen mensenhandel

Riverdale-actrice Marisol Nichols, die de rol van Hermione Lodge (de moeder van Veronica Lodge) speelt in de populaire serie, sprak zich onlangs uit over haar undercoveroperaties om de mensenhandel te stoppen. Via haar organisatie Foundation for a Slavery Free World deed de actrice zich soms voor als een “gedrogeerde moeder die haar kinderen via internet verkocht of als een 9-jarig meisje dat via de telefoon met een pedofiel praat”.

De Amerikaanse actrice van Mexicaanse afkomst Marisol Nichols is vooral bekend geworden door haar rollen in de tv-series Riverdale, NCIS en GCB (Good Christian Belles). Maar misschien zijn haar krachtigste rollen tot nu toe wel achter de schermen vertolkt, want Nichols werkt al sinds 2014 undercover om mensenhandelaars op te pakken.

Moderne slavenhandel

“Ik begon rond 2011 te leren over mensenhandel en ik hoorde gruwelijke verhalen over kinderbordelen, waardoor ik niet meer kon slapen”, vertelde Nichols aan The Hollywood Reporter.

De actrice heeft met verschillende organisaties van over de hele wereld gesproken, van Mexico tot Oeganda en zelfs met leden van het Witte Huis (toen Obama nog president was). Hierna besloot Nichols om haar platform op rode loper-evenementen te gebruiken, om zo de gruwelijkheden van mensenhandel meer onder de aandacht te brengen. Iets later richtte ze haar eigen non-profit op: Foundation for a Slavery Free World. Naar schatting zijn momenteel zo’n 40 miljoen mensen wereldwijd het slachtoffer van de moderne slavenhandel.

Nichols werkt nu met voormalige FBI- en CIA-agenten, Navy SEALs en commando’s van het Amerikaanse leger die de overheidsinstanties hebben verlaten en onafhankelijk zijn geworden om mensenhandelaars proberen te vangen. In samenwerking met Operation Underground Railroad, een non-profitorganisatie die zich richt op het beëindigen van kinderhandel en seksuele uitbuiting, heeft Nichols undercoverwerk gedaan in Haïti, Venezuela en in de VS.

Mensenhandel en pedofilie

Nichols legt uit: “Het is niet omdat je van de politie bent dat je een goede undercoveragent bent. Dus als je iemand zoals mij neemt, die gewend is aan verschillende rollen te spelen, dan kan je dat in je voordeel gebruiken. Zo kan ik de misbruikers makkelijker uit hun schuilplaats lokken of mensenhandelaars laten denken dat ik een koper of een klant ben.”

Hoewel ze nu al zeven jaar in deze hoedanigheid werkt, tussen het filmen van Riverdale door, is Nichols nog steeds doodsbang. “Het is een afschuwelijke en donkere wereld, want je ziet dingen die je niet meer kan ontzien”, zegt ze nog. “Het is ook erg angstaanjagend, want als ik op een gegeven moment herkend word … die kerels hebben wapens en ik niet.” Nichols heeft zo al allerlei rollen gespeeld, van een “gedrogeerde moeder die haar kinderen op het internet verkoopt tot een 9-jarig meisje dat via de telefoon met een pedofiel praat”, aangezien velen een bewijs eisen van het feit dat er effectief een kind aanwezig is als ze op een advertentie reageert.

Onlangs werkte Nichols samen met legerveteraan Colin Wayne, die eigenaar is van een staalbedrijf in Alabama, om een liefdadigheidsgeschenk te maken. Het is een stalen monogram van het logo van haar organisatie, de Foundation for a Slavery Free World, dat hopelijk mensen zal aanmoedigen om geld te doneren. Dat geld zouden ze gebruiken om verder te gaan met wat ze nu bezig zijn: pedofielen vangen.

Meer
Lees meer...