Robots moeten Singapore helpen tekort aan expats op te vangen

In de Aziatische stadstaat Singapore is het gebruik van robots de voorbije periode sterk toegenomen. De robots moeten de leemte invullen die is ontstaan door de uitbraak van de coronacrisis, waardoor Singapore immers minder op buitenlandse arbeidskrachten beroep kan doen.

Dat hebben een aantal experts in een gesprek met het persbureau Reuters gezegd.

“De economie van Singapore is steeds sterk afhankelijk geweest van buitenlandse werknemers”, merkt Reuters op. “Sinds het begin van dit decennium ervaart de stadstaat echter grote moeilijkheden om nog expats te vinden om zijn tewerkstelling op peil te houden.”

Versnelde acceptatie

Het Singaporese ministerie van Arbeid berekende daarbij dat het aantal expats in het land op eenentwintig maanden tijd met 235.700 personen is gedaald. Opgemerkt wordt dat de beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het virus COVID-19 de acceptatie van automatisering door het bedrijfsleven heeft versneld.

De robots worden in een brede waaier van activiteiten ingezet. Daarbij wordt onder meer ook gebruik gemaakt van de robot Spot van het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics. Spot wordt in Singapore door het bedrijf Gammon, gespecialiseerd in veiligheidscontroles op bouwwerven, ingezet om de vooruitgang van de werken te controleren.

In de Nationale Bibliotheek van Singapore worden eveneens robots ingezet om boeken te scannen. In dertig metrostations worden bovendien barista-robots van Crown Digital ingeschakeld om voor de pendelaars koffie te maken.

Blijvend karakter

In alle gevallen wordt erop gewezen dat de robots een alternatief zijn om tekorten op de arbeidsmarkt te compenseren. “De vervanging van mankracht door automatische alternatieven wint echt aan kracht”, merkt Michael O’Connell, directeur van Gammon, daarbij op.

“We houden er rekening mee dat de tekorten aan arbeidskrachten in de industrie – die door de uitbraak van de coronapandemie nog zijn verergerd, een blijvend karakter zullen hebben.”

Uit cijfers van de International Federation of Robotics (IFR) had de industrie in Singapore per tienduizend werknemers ook 605 robots ingeschakeld. Daarmee behoorde de Aziatische stadstaat tot de meest geautomatiseerde economieën van de wereld. Alleen Zuid-Korea haalde met 932 robots een hogere score.

Azië toonde zich vorig jaar in de automatisering van zijn economie veruit het meest actief. In totaal werden in de regio Asia-Pacific tijdens die periode 266.000 robots geïnstalleerd. Europa stond op de tweede plaats met 68.000 installaties, gevolgd door de Verenigde Staten met 39.000 eenheden.

(lb)

Meer
Lees meer...