Ronde van Frankrijk 2026 start in Barcelona

ASO, de organisator van de Ronde van Frankrijk, heeft onthuld dat de Grand Départ van 2026 zal plaatsvinden in Barcelona. Het is de derde keer dat de grootste wielerwedstrijd ter wereld van start gaat in Spanje.

De iconische wielerwedstrijd, de Ronde van Frankrijk, begint op 4 juli 2026 in Barcelona, Spanje. Dit is aangekondigd door de organisator, Amaury Sport Organisation (ASO). Gedurende de eerste drie dagen van de Tour zal het peloton zich in en rondom Barcelona bevinden.

Spanje

Het is niet de eerste keer dat de Tour de France in Spanje van start gaat. In 1992 begon de race in San Sebastián en in 2023 vertrok de Tour in Bilbao. Dit maakt Barcelona de derde Spaanse stad die het prestigieuze evenement mag verwelkomen voor de Grand Départ.

Hoewel dit de eerste keer is dat de Tour in Barcelona begint, is het niet de eerste keer dat de stad deel uitmaakt van het parcours. In 2009 won Thor Hushovd er een etappe na een spannende sprint. Tom Boonen kwam toen in de aanloop naar die sprint ten val. Andere renners die in Barcelona zegevierden, zijn René Privat en Jacques Anquetil in 1957, en José Pérez Francés in 1965.

Buitenlandse starts domineren recente jaren

Opvallend is dat de Tour in 2026 voor de vierde keer in vijf jaar buiten Frankrijk van start gaat. In 2022 vond de Grand Départ plaats in Kopenhagen, Denemarken, in 2023 in Bilbao, Spanje, en dit jaar begint de Tour in Florence, Italië. In 2025 blijft de start binnen Frankrijk, namelijk in Rijsel. De trend van buitenlandse starts benadrukt de internationale allure en populariteit van de Ronde van Frankrijk.

Meer
Lees meer...