Roubini: “Bitcoin is puur speculatieve bubbel, echte waarde is minder dan nul”

De econoom Nouriel Roubini maakt brandhout van de cryptomunt bitcoin. “Bitcoin is nutteloos. De speculatie doet denken aan de tulpenmanie uit de 17de eeuw en tulpen hebben tenminste nog nut.”

Economieprofessor Nouriel Roubini (New York University) is niet de eerste de beste. Hij werd wereldberoemd omdat hij de financiële crisis van 2008-2009 voorspelde. Zijn soms grimmige voorspellingen leverden hem de bijnaam ‘Dr. Doom’ op. In een interview met Bloomberg TV maakt Roubini het hele bitcoinproject met de grond gelijk. Een overzicht van zijn stellingen.

“Koersstijging bitcoin wordt zwaar gemanipuleerd”

De spectaculaire klim van bitcoin – van circa 5.000 dollar naar meer dan 50.000 dollar in minder dan een jaar tijd – noemt Roubini “een zichzelf voedende speculatieve bubbel gericht op koersstijging”. Het doet hem denken aan de Nederlandse tulpenmanie uit de 17de eeuw, het schoolvoorbeeld van op hol geslagen speculatie. Al was de tulpengekte volgens sommige historici een mythe. Hoe dan ook, met tulpen ben je nog beter af, volgens Roubini. “Tulpen hebben tenminste nog nut, omdat mensen graag bloemen zien. Bitcoin heeft geen nut.”

De klim van de bitcoinkoers is geen onschuldig verhaal, vindt de professor. Verscheidene financiële indicatoren wijzen er volgens hem op dat grote partijen de koers kunstmatig oppompen en onderling afspraken maken. ‘Er is sprake van prijsmanipulatie.’

“Bitcoin is geen beleggingsklasse”

Volgens Roubini is het fout om bitcoin als een nieuwe beleggingsklasse te zien, zoals aandelen, obligaties, vastgoed of goud dat zijn. “Een activaklasse heeft een vorm van potentieel inkomen: het dividend bij aandelen, de intrest bij obligaties of de gebruikswaarde bij vastgoed. Zelfs goud heeft toepassingen in de industrie en als grondstof voor juwelen. Bitcoin heeft helemaal geen vorm van inkomen.”

“Bitcoin is geen betaalmiddel”

’s Werelds populairste cryptomunt heeft ook geen toekomst als betaalmiddel, zegt Roubini. Daarvoor is het onderliggende systeem van gedecentraliseerde verificaties van de transacties niet alleen inefficiënt, maar ook energieverslindend. “Bitcoin is dus niet schaalbaar”, besluit de professor. “Het is een domme cryptografische oefening.”

Ook de florerende ruilhandel van allerhande tokens en cryptomunten vindt bij Roubini geen genade. “De Flintstones hadden met hun schelpen een beter geldsysteem dan bitcoin. Telkens weer een aparte token, wat voor zin heeft dat nu?”

Lees ook: Bitcoin verovert stek in beleggingswereld, maar gaan we er ook mee betalen?

“Echte waarde is minder dan nul”

Volgens Roubini is de intrinsieke waarde van bitcoin hoogstens nul, en eigenlijk negatief. “Als je rekening houdt met energiekosten van het netwerk en je heft daar een CO2-taks op, dan is de echte waarde van bitcoin minder dan nul.”

“Bitcoin is helemaal niet decentraal”

De aanhangers van bitcoin loven de gedecentraliseerde organisatie van de cryptomunt, wat volgens hen beter is dan het gecentraliseerde beheer van klassieke munten via de centrale banken. Maar dat romantische beeld klopt niet met de werkelijkheid, vindt Roubini.

“Bitcoin is helemaal niet gedecentraliseerd. De handel wordt gedomineerd door een handvol grote platformen. En 70 procent van de mining gebeurt in oligopolistische firma’s in drie landen die geen rechtsstaten zijn: Rusland, Wit-Rusland en China. Zelfs de rijkdom is niet gedecentraliseerd: de meeste bitcoins zitten bij een beperkt aantal partijen.”

Meer
Lees meer...