“Nog een bewijs van hoe wanhopig Poetin is”: Rusland heeft zojuist munitie aangevraagd bij Noord-Korea, volgens de Amerikaanse inlichtingendienst

Heeft Rusland het zo moeilijk met de oorlog in Oekraïne dat het zich tot een land als Noord-Korea moet wenden? Dat is wat het Witte Huis zegt, en het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten Rusland daarvan beschuldigen.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel noch Oekraïne noch Rusland manschappen krijgen van andere landen om de oorlog te beslechten, hebben ze wel bondgenoten die hen voorzien van wapens en munitie. Met dit in gedachten zoekt het Kremlin naar verluidt hulp bij landen die internationaal erg geïsoleerd zijn. Zoals Iran, maar ook Noord-Korea.

In het nieuws: De Verenigde Staten beschuldigen Noord-Korea ervan wapens te leveren aan Rusland.

 • Het Witte Huis beweerde donderdag dat Rusland Noord-Korea onlangs had gevraagd om meer munitie te leveren voor de oorlog in Oekraïne.
 • Dit is niet de eerste keer dat de Amerikanen Moskou en Pyongyang ervan beschuldigen samen te werken.

De details: “De Russische oorlogsmachine wordt getroffen door sancties.”

 • Sergej Sjojgoe, de Russische minister van Defensie heeft vorige week Noord-Korea bezocht. Volgens John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis, was het doel van dat bezoek om te onderhandelen over de aankoop van munitie.
  • Aan het einde van zijn reis zei de Russische minister dat de gesprekken die hij net had gevoerd “de samenwerking tussen de defensieagentschappen van Rusland en Noord-Korea zouden helpen versterken.”
 • Het Witte Huis baseert zich naar eigen zeggen op informatie die de Amerikaanse inlichtingendienst heeft verzameld.
 • “Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe wanhopig Poetin is, wiens oorlogsmachine wordt aangetast door sancties en exportcontroles,” zei Kirby. “Hij gebruikt een grote hoeveelheid voorraden in een poging om Oekraïne op de knieën te dwingen, en hij reikt uit naar landen als Noord-Korea, Iran, en hij heeft zeker geprobeerd om uit te reiken naar China om steun te krijgen voor zijn oorlogsmachine.”
 • Elke wapenhandel tussen de twee landen zou in strijd zijn met een reeks resoluties van de VN-Veiligheidsraad, voegde Kirby eraan toe.

Rusland en Noord-Korea ontkennen

Context: Dit is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten Moskou ervan beschuldigen zich tot Pyongyang te wenden om munitie te verkrijgen.

 • In november vorig jaar had Kirby al beweerd dat Noord-Korea in het geheim – via landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten – een “aanzienlijk” aantal artilleriegranaten leverde aan Rusland.
 • In maart meldde het Witte Huis dat Moskou onderhandelde over een deal met Pyongyang om munitie en wapens te krijgen in ruil voor voedsel.
  • De Financial Times schrijft ook dat de Russische graanexport naar Noord-Korea dit jaar is toegenomen.
 • Vorige week nog meldde de krant dat Oekraïense troepen Noord-Koreaanse raketten hadden afgevuurd. Ze hadden die onderschept voordat ze aan de Russen konden worden geleverd.
  • “Ze zijn erg onbetrouwbaar en doen soms gekke dingen”, zei een Oekraïense militaire functionaris.
 • En dat alles is nog maar het topje van de ijsberg. Noord-Korea wordt er bijvoorbeeld ook van beschuldigd munitie te hebben geleverd aan de Wagner-militie.

Rusland en Noord-Korea hebben die beschuldigingen altijd ontkend. Dat weerhoudt Pyongyang er echter niet van om het offensief van Rusland in Oekraïne te steunen. Kim Jong-un kiest al partij voor Poetin en beweert dat het “hegemoniale beleid” van het door de VS geleide Westen Moskou dwong tot militaire actie om zijn veiligheidsbelangen te beschermen.

(ns,kg)

Meer
Lees meer...