Scenaristen en studio’s opnieuw rond tafel om staking in Hollywood te proberen oplossen

Na 110 dagen van staken is er nog steeds geen akkoord tussen de scenaristenvakbond Writer’s Guild of America (WGA) en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), die de Hollywood-studios vertegenwoordigen. Beide partijen zagen elkaar vorige week meermaals, maar hun eisen liggen nog te ver uit elkaar. De WGA en de AMPTP onderhandelen deze week verder.

De schrijvers en scenaristen die lid zijn van de Writers Guild of America hebben begin mei het werk neergelegd. Hun collectieve arbeidsovereenkomst liep toen na drie jaar af zonder nieuwe vooruitzichten of overeenkomsten tussen werkgevers en -nemers. De WGA eist betere bescherming van hun werkzekerheid – onder andere tegen de opkomst van artificiële intelligentie (AI) – en andere financiële en niet-financiële toegevingen. Daardoor maakt Hollywood voor het eerst sinds 2007 een staking mee van de scriptschrijvers. 

Onderhandelingen

Sinds het begin van die staking duurde het meer dan drie maanden voor de WGA en AMPTP opnieuw rond de tafel ging zitten. Vorig week zagen beide partijen elkaar wel bijna iedere dag. Volgens de website Variety is het water tussen beiden wel nog steeds zeer diep en is niemand van plan veel toegevingen te doen.

“Bedankt voor de vele steunbetuigingen en solidariteit terwijl we met de AMPTP praten. Wees zoals altijd sceptisch over geruchten van derden, wetende dat de Guild zal communiceren wanneer we denken dat er iets belangrijks te melden is”, liet de onderhandelingscommissie van de WGA eind vorige week weten. De Guild gaat deze week opnieuw “voorstellen uitwisselen” met de AMPTP.

De onderhandelingen vorige week zouden voornamelijk gegaan zijn over het regulieren van het gebruik van AI. Daarop zou wel enige vooruitgang zijn geboekt, hoewel er nog veel obstakels zijn om tot een akkoord te komen.

Meer
Lees meer...