Waarom schietpartijen in Atlanta absoluut niet als een verrassing komen

In Atlanta in de Verenigde Staten zijn bij schietpartijen in Aziatische massagesalons acht mensen om het leven gekomen. De dader had het duidelijk gemunt op mensen van Aziatische origine. Daardoor komt deze schietpartij absoluut niet als een verrassing, want het racisme tegenover de Aziatische gemeenschap in de Verenigde Staten is de laatste maanden luider dan ooit.

De laatste maanden zijn er steeds meer meldingen van racisme tegenover mensen van Aziatische origine in de Verenigde Staten. Het gaat niet alleen om verbaal geweld in de vorm van verwijten en verwijzingen naar het coronavirus, maar ook fysiek geweld. En dat laatste heeft vandaag een tragisch hoogtepunt bereikt.

Schietpartijen in Aziatische massagesalons

Om 17 uur lokale tijd werd het vuur geopend in een massagesalon in Acworth in de suburbs van Atlanta. Daarbij werden vier mensen, waaronder twee vrouwen van Aziatische origine, neergeschoten die ter plaatse overleden. Nog geen uur later werden vier vrouwen van Aziatische origine vermoord in twee andere schietpartijen in het centrum van Atlanta. Ook die twee schietpartijen vonden plaats in Aziatische massagesalons.

De politie kon al snel een verdachte oppakken. De 21-jarige Robert Aaron Long. De politie kon nog geen motief geven voor de daden, al is dat niet ver te zoeken. Long had het bij zijn daden duidelijk gemunt op leden van de Aziatische gemeenschap, een gemeenschap die de laatste maanden heel wat te verduren kreeg in de Verenigde Staten.

Racisme tegenover de Aziatische gemeenschap

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er een duidelijke groei te zien in het aantal incidenten van racisme tegenover mensen van de Aziatische gemeenschap. Het gaat daarbij over verbaal geweld, zoals het omschrijven van het coronavirus als “chinavirus” of de “Kung Flu” door voormalig Amerikaans president Donald Trump. Maar ook om fysiek geweld, waarbij mensen van Aziatische origine op straat omver worden geduwd.

Eerder deze week liet Stop AAPI (Asian American Pacific Islander) Hate nog weten dat het sinds de uitbraak van het coronavirus in totaal bijna 3.800 meldingen van geweldig tegen mensen van Aziatische origine had binnengekregen. Het grootste aantal daarvan was gericht tegen vrouwen.

Er is dan misschien nog geen officieel motief voor de schietpartijen in Atlanta bekend, het motief is overduidelijk. Het gaat hier om een haatmisdrijf gericht tegen de Aziatische gemeenschap in de Verenigde Staten en eentje dat al maandenlang in de lucht hing.

Meer
Lees meer...