Seoul weigert toestemming voor Pride Parade

Geen Pride Parade in Seoul dit jaar. De lokale overheid van Seoul, Seoul Metropolitan Government, heeft net de aanvraag geweigerd om om in juli een Pride Parade te houden op het Seoul Plaza in het centrum. De Pride Parade werd aangevraagd door de organisatie van het Seoul Queer Culture Festival en zou georganiseerd worden om te pleiten voor de sociale acceptatie en rechten van seksuele minderheden in Korea. De afwijzing voor Pride in Seoul is een serieuze domper voor de LGBTQIA+-gemeenschap.

Het organisatiecomité van het Seoul Queer Culture Festival kreeg op woensdag te horen dat ze geen toestemming krijgen om Seoul Plaza, een enorm plein dat 13.200 vierkante meter beslaat, te gebruiken om het Pride-evenement te organiseren. De Pride Parade zou deel uitmaken van een 17-daags festival voor de gehele LGBTQIA+-gemeenschap, die op 22 juni van start gaat.

Dubbele aanvraag

Volgens het Metropolitan Government zou de organisatie van het Seoul Queer Culture Festival exact op dezelfde dag als een andere vereniging een aanvraag voor het plein ingediend hebben. De christelijke omroep CTS Culture Foundation, die van plan is om op die dag een concert te organiseren voor het welzijn en herstel van jongeren, diende ook 90 dagen op voorhand een verzoek in om Seoul Plaza af te huren voor 1 juli. Het stadsbestuur gaf dan ook de voorkeur en toestemming aan hen.

Het stadsbestuur zei dat ze een wettige en onpartijdige beslissing hadden genomen over het gebruik van het plein. “Op basis van gemeentelijke verordeningen krijgen evenementen voor kinderen en tieners voorrang wanneer aanvragen voor dezelfde datum worden ingediend”, zegt Jeong Sang-hun, administratief directeur bij de Seoul Metropolitan Government.

Pride Seoul

Tienduizenden Pride-deelnemers verzamelen zich sinds 2014 elk jaar op Seoul Plaza voor het stadhuis van de Zuid-Koreaanse hoofdstad, met uitzondering van van twee jaar in 2020 en 2021 vanwege de wereldwijde coronacrisis. Nu dreigt het evenement niet door te gaan, als is de organisatie daar nog niet honderd procent zeker van.

Het organisatiecomité houdt deze week een spoedvergadering om te overwegen het evenement op een andere locatie te houden.

Meer
Lees meer...