Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Chance’ met Hugh Laurie als dokter, maar bepaald geen Dr. House

Enig scepticisme maakte zich van ons meester toen we hoorden dat Hugh Laurie opnieuw een dokter zou spelen. Erger was dat hulu dat gegeven ook als voornaamste lokmiddel naar de kijker toe gebruikte in plaats van te vertrekken van de eigenwaarde van de reeks. Maar ‘Chance’ leverde het bewijs: je kan altijd maar echt oordelen nadat je ’t pas zelf gezien hebt.

Chance ging in première in oktober 2016 op streamingskanaal hulu, nog één van die nieuwe streamingskanalen. Hulu maakten al reeksen met James Franco (11.22.63) en met Aaron Paul (The Path) en ging dit voorjaar vlot over de tongen door hun nieuwe reeks The Handmaid’s Tale.

Van Chance werden meteen twee seizoenen besteld – 20 afleveringen – en dus mogen we in blijde verwachting zijn van een tweede seizoen dit najaar. Hugh Laurie was in datzelfde 2016 ook al in de uitstekende minireeks The Night Manager te zien en heeft nu dus echt wel zijn terugkeer gemaakt op het kleine scherm. Dat hij daarvoor voor de kleinere reeksen kiest, neemt ons zeer voor hem in, maar belangrijker is: hij kiest ook voor kwaliteit.

Woorden, emoties, aanrakingen

Hugh Laurie speelt dus een dokter in Chance, maar daar stopt elke vergelijking met House. Chance is Eldon Chance, een neuropsychiater van 55 met een eigen praktijk. Hij is de menselijke versie van House, een arts, maar ook eens mens die gelooft dat de juiste woorden, emoties of aanrakingen op het juiste moment problemen kunnen oplossen.

Hij is gespecialiseerd in het stellen van diagnosen bij patiënten die lijden aan hersenbeschadigingen, hersenafwijkingen of –ziekten met psychologische inslag. Hij ontvangt patiënten in zijn praktijk, verwijst door naar specialisten, stelt een behandelingsplan op en gaat dan verder naar de volgende patiënt.

Chance ziet steeds meer de beperkingen van dit systeem. Van het feit dat hij de mensen zelf niet kan helpen, waarna het toch weer met hen misloopt. Hij trekt zich de zaken aan van de mensen die niet aan hulp toekomen omdat ze de financiële middelen niet hebben. Of van de mensen die hulp weigeren en op straat komen te leven. Mensen die zichzelf van het leven beroven, ook.

Alle grenzen overschreden

En dan komt Jaclyn Blackstone (Gretchen Mol) op zijn pad. Ze wordt mishandeld door haar man en Chance merkt dat hij zich haar lot meer aantrekt dan dat van de andere patiënten die op zijn pad komen. Haar wil hij écht helpen en niet alleen maar doorverwijzen om haar vervolgens aan haar lot over te laten. Eerst legt hij nog enige terughoudendheid aan de dag, maar slaagt er niet in om haar los te laten en verderop in de reeks overschrijdt hij alle grenzen.

Dokter Chance ligt op het moment dat we hem leren kennen ook in scheiding. Hij wil een antieke kast verkopen om wat geld binnen te laten rollen en zo komt hij in contact met D. D (het duurt even voor we zijn hele voornaam kennen) is niet het meest spraakzame type en een veteraan met een knoert van een trauma (of zo lijkt het toch), maar hij beschikt eveneens over een groot rechtvaardigheidsgevoel en voldoende spiermassa om wat volgens hem verkeerd loopt op een nogal onorthodoxe manier weer recht te zetten.

Wanneer Raymond Blackstone (Paul Adelstein), een corrupte flik, merkt dat dokter Chance zich bovenmatig in zijn vrouw interesseert en hem komt afdreigen in een restaurant (die scène in aflevering twee is ontzettend sterk) hoopt hij dat D hem kan helpen om enerzijds Blackstone onderuit te halen en anderzijds bescherming te bieden.

Drie personages om te zien:

1. Eldon Chance (Hugh Laurie)

De man die zich laat leiden door…ja, door wat precies? Wanneer we Eldon Chance leren kennen, zien we een opgeruimd man, goed in zijn vak, gerespecteerd in zijn werkveld en door zijn collega’s. We zien hem zichzelf in de knoei werken – steeds dieper – en kunnen als kijker niets anders doen dan machteloos toekijken terwijl iemand hem zou moeten zeggen “Laat haar met rust, want dit loopt verkeerd af.”

Hugh Laurie laat hier alweer zien wat voor een uitstekend acteur hij is.

2. D (Ethan Suplee)

D is nog zo’n getroebleerd personage. Zwijgzaam, maar wel behulpzaam als hij – volgens zijn normen – de wereld een betere plek kan maken. Droge humor is zijn handelsmerk, al beseft hij dat zelf niet. Het duurt tot aflevering zes tot we meer te weten komen over het verleden van D, maar dat is niet fraai.

3. Nicole Chance (Stefania LaVie Owen)

De tienerdochter van dokter Chance. Net als haar vader is onze eerste indruk van haar dat ze een erg normale, goedgemutste meid is, ook al komt ze na enkele afleveringen in de problemen op school door bezit van drugs. Wanneer haar eerste echte relatie stukloopt doorgaat ze een moeilijk aanvaardingsproces en zien we dat er meer van haar vader in haar schuilt dan hij misschien gehoopt had.

Waarom kijken?

Laten we het allereerst duidelijk stellen: Chance is géén medische serie. Het beroep van Eldon Chance is veeleer een manier om hem in contact te brengen met personages met interessante achtergronden en het personage van Jaclyn Blackstone is de femme fatale waar de dokter niet aan kan weerstaan.

Chance is dan ook een volbloed thrillerreeks. Doorheen de reeks voelen we voortdurende dreiging, die ook sterk gesuggereerd wordt door de schitterende achtergrondmuziek. Naarmate we in de reeks vorderen, voel je je als kijker ook nooit meer veilig. Achter elke hoek kan gevaar schuilen en iedereen is verdacht.

We zien dokter Chance ook sukkelen, zichzelf meer en meer in de knoei werken, incasseren en weer verder gaan, maar we zien hem ook onverstandige beslissingen nemen die hij als rationeel denkend mens en kijkend van op een afstand niet zou nemen. We zien hem een breekpunt naderen, allemaal om zijn ene doel te bereiken: Jaclyn Blackstone een beter leven bezorgen, met of zonder hem.

En dat is wat het personage Eldon Chance zo interessant maakt: het is een psychiater, een dokter, die willens en wetens zijn grenzen als hulpverlener overschrijdt en dat – zo leren we verderop – niet eens voor de eerste keer. Eldon Chance heeft een moeilijk verleden gehad en heeft een probleem met het bewaken van de grens tussen dokter en patiënt. Het gaat ons benieuwen of de nieuw aangekondigde Netflix-reeks Gypsy met Naomi Watts in de hoofdrol – over een psychotherapeute die zich iets te zeer inmengt in het leven van haar patiënten – veel raakpunten zal vertonen met Chance.

Chance is de moeite waard om te bekijken door de combinatie van een sterke cast, het thrillergegeven dat je op het puntje van je stoel houdt en de ethische component die om de reeks heen hangt door het beroep van de dokter. We hebben ons niet zelden afgevraagd: wat zouden wij gedaan hebben in zijn plaats?

Kijken is momenteel aan de moeilijke kant, aangezien hulu in België nog niet beschikbaar is. FOX heeft de reeks uitgezonden, maar daar loopt het eerste seizoen ondertussen bijna ten einde.

Meer
Lees meer...