‘Sex Education’-acteur Ncuti Gatwa wordt nieuwe Doctor Who

De Britse openbare omroep BBC heeft zojuist bekendgemaakt dat Ncuti Gatwa, die we kennen als Eric uit Sex Education de nieuwe Doctor Who wordt. Hij neemt die fakkel over van actrice Jodie Whittaker. Na de eerste vrouw in de rol, wordt Ncuti Gatwa nu de eerst niet-witte Doctor Who.

De veertiende Doctor is bekend. Ncuti Gatwa zal de iconische rol als Doctor Who in de gelijknamige reeks overnemen van Jodie Whittaker. Dat bevestigde de Britse zender BBC, waarop de reeks al bijna 60 jaar te zien is.

Doctor Who

Het eerste seizoen van Doctor Who verscheen in 1963 op BBC. Tot 1989 verscheen er elk jaar een nieuw seizoen van de reeks, waarbij we al kennismaakten met acht verschillende Doctors. Na het 26ste seizoen in 1989 bleef het jarenlang stil rond de serie. Tot BBC de reeks in 2005 opnieuw oppikte.

Doctor Who kreeg toen een nieuwe Doctor, de negende, gespeeld door Christopher Eccleston. Na hem volgden David Tennant (Tenth Doctor, 2005 – 2010), Matt Smith (Eleventh Doctor, 2010 – 2013), Peter Capaldi (Twelfth Doctor, 2013 – 2017) en Jodie Whittaker (Thirtheenth Doctor, 2018 – 2022). En nu is ook de Fourteenth Doctor gevonden.

Ncuti Gatwa

Ncuti Gatwa, die we vooral kennen als Eric uit Sex Education, zal de volgende zijn die in de huid van het personage kruipt. De acteur liet alvast weten dat hij het ziet als een enorme eer. “Er zijn niet genoeg woorden om te omschrijven hoe ik me nu voel. Het is een mix van diep vereerd, enorm enthousiast en uiteraard een beetje bang. Deze rol en reeks betekenen zo veel voor zo veel mensen over de hele wereld, waaronder mezelf. En elk van mijn enorm getalenteerde voorgangers hebben de unieke verantwoordelijkheid en het privilege met respect behandeld. Ik zal m’n uiterste best doen om hetzelfde te doen.”

“Showrunner Russell T. Davies is bijna even iconisch als de Doctor zelf”, gaat Gatwa verder. “Het is een droom die werkelijkheid wordt om met hem samen te werken. Zijn werk is dynamisch, spannend, enorm intelligent en bruisend van gevaar. Het is een geweldige metaforische speeltuin voor elke acteur. Het volledige team is zo gastvrij en stopt z’n hart in de reeks. Hoe beangstigend het lijkt, ik ben zeker dat ik een me aansluit bij een geweldige familie. In tegenstelling tot de Doctor heb ik maar één hart, maar dat zal ik volledig geven voor deze reeks.”

2023

Ncuti Gatwa zal de fakkel overnemen van Jodie Whittaker in 2023. Eerst volgt er nog een seizoen met Whittaker als Doctor. Showrunner Russell T. Davies belooft alvast dat zij een “episch einde” zal krijgen.

Davies heeft ook het volste vertrouwen in haar opvolger. “De toekomst is hier en het is Ncuti. Soms loopt er een talent door de deur en het is zo helder, gewaagd en briljant, dat ik gewoon met m’n mond vol tanden vol tanden sta en mij gelukkig prijs. Ncuti verblindde ons, vatte de Doctor helemaal en bezat die TARDIS-sleutels binnen enkele seconden. Het is een eer om met hem samen te werken. Ik kan niet wachten om te beginnen.”

Ncuti Gatwa zal geschiedenis schrijven met zijn rol als Doctor Who aangezien hij de eerste niet-witte Doctor zal worden. Hij volgt daarbij de eerste vrouwelijke Doctor, Jodie Whittaker, op.

Meer
Lees meer...