Sia’s film ‘Music’ wordt met de grond gelijk gemaakt door critici en kijkers

Music, de eerste langspeelfilm van zangeres Sia, valt niet in goede aarde. En dat is nog zacht uitgedrukt. De film zorgde nog voor ze uitkwam al voor heel wat commotie omdat Sia voor de rol van een autistisch personage voor Maddie Ziegler had gekozen.

De film Music van Sia verscheen op 12 februari in de Verenigde Staten. Maar de film valt absoluut niet in de smaak. De film kreeg al voor hij uitkwam heel wat kritiek en die is na het verschijnen alleen maar aangewakkerd.

Overal gebuisd

Dat de film niet gesmaakt wordt door critici en door het publiek, wordt pijnlijk duidelijk op de verschillende websites waar reviews verzameld worden. Op dit moment heeft Music een Metacritic-score van 25 op 100. Op IMDb blijft de film steken op 3,2 op 10 en op RottenTomatoes krijgt Music een score van 16 procent.

Maar ook de commentaren zijn snoeihard. Die gaan van “een ramp van een film” en “een belediging” tot “we vroegen ons elke minuut van de film af ‘waarom?'” en “iedereen die aan deze film meewerkte zou zich diep moeten schamen”.

Kritiek

De film was eigenlijk al afgeschreven nog voor hij verscheen. En dat heeft vooral te maken met de casting. Voor de hoofdrol als de autistische Music koos Sia namelijk voor Maddie Ziegler, die je al kan kennen uit de clips van de zangeres. Het leek misschien een logische keuze voor Sia, maar volgens velen was het een grote fout om niet te gaan voor iemand die echt autistisch is. Velen zagen het als een vorm van ablism, de voorkeur geven aan gezonde mensen over mensen met een beperking.

Daarover zei Sia al tegen het Australische The Sunday Project: “Ik realiseerde me dat het geen ablism was. Ik bedoel, het is ablism, maar het is eigenlijk vriendjespolitiek omdat ik geen project kan doen zonder Maddie. Ik zou geen kunst maken als zij er niet bij was betrokken.” Toen de kritiek bleef aanhouden, tweette Sia: “Ik cast dertien neurotypische mensen, drie transgenders en niet als f*cking prostituees of drugsverslaafden, maar als dokters, verpleegsters en zangers. Ik ben f*cking triest dat niemand de film zelfs gezien heeft. Mijn hart zat altijd op de juiste plaats.” Niet veel later deactiveerde Sia haar profiel op Twitter.

Music

Music gaat over een tiener met autisme genaamd Music (Maddie Ziegler) en haar halfzus Zu (Kate Hudson). Zu was een drugsdealer, maar na het overlijden van haar grootmoeder ontfermt ze zich over Music. De film volgt het duo terwijl ze hun plaats in de wereld zoeken. In de film wordt muziek gebruikt om het verhaal te versterken.

Bekijk hier de trailer voor Music:

Meer
Lees meer...