‘Sludge content’: de nieuwe hype op TikTok waardoor we ons misschien minder lang kunnen concentreren

Op de app TikTok gaat er een nieuwe trend rond en dan hebben we het niet over de Wes Anderson filmpjes of virale geluidjes. Sludge content is een editingstijl waarbij verschillende, niet gerelateerde video’s en geluiden in één TikTok tegelijk afspelen. Volgens specialisten is het een vorm van escapisme, maar kan het er ook voor zorgen dat we ons minder lang kunnen concentreren.

Wie op TikTok zit, heeft het misschien al eens zien voorbijkomen zonder het te weten. Een kookvideo en een zeepvideo met daaronder een robotstem die een verhaal vertelt dat niets te maken heeft met wat je ziet. Dat is een lichte vorm van sludge content waarbij je brein op verschillende manieren geprikkeld wordt. Maar de trend gaat verder met soms wel tien verschillende video’s tegelijk in één TikTok. Het kan leuk zijn, maar het heeft ook zijn mogelijke gevaren volgens specialisten.

@d_andrew_g Family Guy Content #familyguy #familyguymemes #fyp #funny #content #sludge #shipost #quagmire #subwaysurfers #slime #satisfying #brickbreaker #minecraft #minecraftmemes ♬ original sound – D_Andrew_G

Escapisme

De oorsprong van dit soort video’s is onduidelijk, maar het verscheen wel al enkele jaren geleden op YouTube. “Vroeger werd auteursrechtelijk beschermde inhoud op YouTube geplaatst met andere video’s erbij zodat de auteursrechtfilter niet werd geactiveerd”, vertelt Nick Seaver, directeur van het Science, Technology, and Society Center in Massachusetts aan NBCnews.

Aan de ene kant zijn de TikToks een soort van escapisme omdat de vele geluiden en video’s voor afleiding zorgen. Maar aan de andere kant kunnen ze er ook voor zorgen dat we ons niet lang meer kunnen concentreren. Sommige zeggen zelf dat sludge content het rotten van het brein versterkt. “TikTok heeft de gemiddelde aandachtsspanne zo snel verpest”, zegt een gebruiker in een video.

Voor een reden

En toch moeten we ons volgens Seaver niet meteen zorgen maken. “Ik denk niet dat het nuttig is om naar nieuwe media te wijzen en te zeggen dat we aan het falen zijn. Sludge content is gemaakt door iemand voor een bepaalde reden. Het is niet zomaar een natuurlijk fenomeen dat ons iets over onszelf vertelt”, verklaart hij. Voorlopig moeten we ons dus nog geen zorgen maken en vooral kijken naar wat we zelf willen.

Meer
Lees meer...