Van felgekleurde shots tot vintage lettertypes: Wes Anderson verovert TikTok

We hebben de afgelopen maanden tal van TikTok-trends voorbij zien komen. Van overdreven filters als The Bold Glamour-filter tot #EverythingCanBeAnAlbumCover. Nu heeft misschien wel de meest aesthetic rage tot nu toe het platform veroverd. Je moet net doen alsof je het hoofdpersonage in een Wes Anderson-film speelt en je bent al mee met de nieuwste TikTok-trend.

Van pasteltinten tot super brede shots en vintage-uitziende lettertypes. De look van een Wes Anderson-film is vrijwel onmiskenbaar. Nu doet de stijl van de bekende filmmaker ook de ronde op TikTok. Verschillende TikTokkers plaatsen nu filmpjes van alledaagse activiteiten in hun leven en laten het lijken alsof zij het hoofdpersonage zijn.

Anderson-stijl

De trend begon, zoals de meeste TikTok-trends, met één video. TikTokster Ava Williams deelde een video met het onderschrift “Je kunt maar beter niet doen alsof je in een Wes Anderson-film zit als ik aankom”, gevolgd door een titel in Anderson-stijl en een reeks snelle, zeer symmetrische shots van haar eenvoudige treinreis.

@avawillyums With a good imagination, everything is symmetrical. Let a girl day dream! #wesanderson ♬ Obituary – Alexandre Desplat

De video werd gemonteerd op Obituary, een nummer van de soundtrack van Alexandre Desplat voor The French Dispatch, een Wes Anderson-film die in 2021 gereleased werd. En natuurlijk zijn talloze TikTok-gebruikers op de trend gesprongen.

De rage gaat zo ver dat zelf de oorlog tussen Rusland en Oekraïne erin betrokken wordt. De Oekraïense TikTokster Valerisssh filmde haar eigen Wes Anderson-vlog tussen het puin en de ruïnes van de oorlog in Oekraïne.

@valerisssh Inspired by a girl in TikTok who made a video about her train trip and I decided to make something like she, but about war consequences that happens everyday. #ukraine ♬ Obituary – Alexandre Desplat

Wie is Wes Anderson?

Wes Anderson werd geboren op 1 mei 1969 in Houstan, Texas, maar woont nu al enige tijd in Parijs. Al op 27-jarige leeftijd produceerde en regisseerde hij zijn allereerste film Bottle Rocket. Hoewel de film niet meteen een kaskraker werd, hield dat de Amerikaanse regisseur en producer niet tegen om zijn filmcarrière verder te zetten. Op dit moment is Wes Anderson niet weg te denken uit de filmwereld. Door zijn typerende stijl kan je zijn films uit de duizend herkennen.

Hij is vooral bekend van films als Rushmore (1998), The Darjeeling Limited (2007), Fantastic Mr. Fox (2009), Moonrise Kingdom (2012), The Grand Budapest Hotel (2014) en Isle of Dogs (2018). Zijn laatste film The French Dispatch dateert al uit 2021, maar geen paniek: er is al een nieuwe Anderson-film op komst.

Asteroid City met actrice Margot Robbie en acteur Tom Hanks is vanaf woensdag 14 juni in de cinema te zien.

Meer
Lees meer...