Sommige beroepen zijn zwaarder dan je denkt, nietwaar Koen en Tom?

“De Koen heeft nog nooit in zijn leven gewerkt”, was de reactie van Tom Waes, toen hij hoorde wat de opdracht van deze week inhield. Waarop Koen Wauters antwoordde dat hij ooit nog heeft opgediend. De horeca is zeker één van de zwaardere sectoren, maar allebei keken ze vreemd op toen ze merkten hoe zwaar sommige beroepen wel kunnen zijn. Tom was de beste werkkracht en zette de bordjes weer gelijk: 3-3.

De werkweek van Koen en Tom begon op het interimkantoor Lemmens van niemand minder dan An Lemmens. Blijkbaar hebben nogal wat kijkers gevraagd om als opdracht hun beroep eens te komen uitoefenen. Het leverde veel minder leuke televisie op dan vorige week, toen Koen en Tom al liftend van Albanië naar België moesten rijden, maar het heeft veel mensen waarschijnlijk deugd gedaan dat ze nadien met veel respect over hun beroep spraken. En er natuurlijk zijn nog veel meer zware, stresserende en soms frustrerende jobs. Wij pikten er een paar uit, maar vul gerust zelf aan.
vtm

Callcenter

De meeste mensen huiveren al wanneer ze iemand aan de lijn krijgen die een telefonisch interview wil afnemen. Ook Koen en Tom geven toe dat ze dergelijke telefoontjes snel afwimpelen. Nu mogen ze zelf gedurende twee lange shiften aan de telefoon plaatsnemen. Om het nog wat lastiger te maken, moeten ze allebei in het seksleven van de ondervraagde Vlamingen duiken en dat is niet altijd even succesvol: “Hou een ander voor de zot, hé!”, krijgen ze regelmatig te horen.
vtm
Koen heeft aanvankelijk ook nog computerproblemen en dat is voor de al niet enthousiaste gesprekspartner de kans om het interview alsnog vroegtijdig te beëindigen. Omgekeerd zijn een aantal eenzame mensen best blij met het telefoontje en beginnen ze prompt al hun problemen uit de doeken te doen. Op de vraag of ze alcohol drinkt, begint een persoon Tom meteen uit te leggen dat ze wel melk en water drinkt. Tom heeft het moeilijk om niet in de slappe lach te schieten. Uiteindelijk wint Koen het duel nipt met 19-17. Hij belooft volgende keer, als hij tijd heeft, zeker de vragen van een telefonisch interview te zullen beantwoorden.
vtm

Bandwerk bij Mora

Nooit gaan we een simpele snack van Mora nog op dezelfde manier bekijken. Dat ‘vlees’ wordt toch op een automatische manier verwerkt, zou je denken. Maar Koen en Tom kijken verrast op wanneer aan de productieband van een soort kipsaté plots een hele groep vrouwen zit te werken. Blijkbaar is dit de enige snack waarvoor nog geen machine ontwikkeld is en dus moet alles met de hand gebeuren. Vier shiften per dag zien ze stokjes en kippenbrokken voorbijkomen. Erg bevorderend voor de honger zijn die grote bakken met gevogelte niet.
vtm
Het respect voor het werk van deze vrouwen groeit wanneer blijkt dat ze iedere dag per groep ongeveer 22.000 saté’s maken. Dat zijn er 57 per minuut. Koen en Tom geraken na een tijdje prutsen hooguit aan een dertigtal kippenbrochettes. Allebei prikken ze ook nog eens in hun vinger, waardoor de band even wordt stilgelegd om het bloeden te stelpen. In totaal produceren ze die dag zo’n 10.000 brochettes, tegenover 46.000 op een gewone werkdag bij Mora. Tom haalt het nipt van Koen, maar allebei verlaten ze de fabriek met veel respect voor de vrouwen die iedere dag aan deze band zitten.
vtm

Voor de klas staan

Een ander fel onderschat beroep is dat van leerkracht. Zeker voor een jonge klas is het hard werken om de kinderen iets bij te brengen. Koen en Tom krijgen dan ook nog eens onderwerpen die toch niet voor de hand liggen voor 8-jarigen. Eerst geven ze les over het communisme en we zijn er zeker van dat heel wat kijkers er zelfs nog iets van hebben opgestoken. Vervolgens volgt een les over Europa en tot slot moeten ze hun klas het levenswerk van Koen Wauters en Tom Waes aanleren.
vtm
vtm
Wanneer een meisje in de klas van Tom probleemloos haar kennis van de stof begint af te rammelen, gelooft hij zijn oren niet. Tom kiest voor de strenge aanpak, terwijl de veel zachtaardigere Koen veel aandacht besteedt aan het pedagogische aspect. De ideale leerkracht ligt er waarschijnlijk ergens tussenin. De klas van Tom scoort na een lange dag gemiddeld 19 op 30 tegenover 18 voor de groep van meester Koen. Op die manier pakt Tom een belangrijk punt en staat het weer gelijk in Wauters vs Waes.
vtm
Koen en Tom weten nu wat werken is, maar hun job zat er na één werkdag al volledig op, terwijl andere mensen deze jobs vijf dagen per week moeten uitoefenen. Maar er zijn natuurlijk nog zware beroepen en daarom selecteerden wij er, op basis van jaarlijkse lijsten van gespecialiseerde websites in binnen- en buitenland, in willekeurige volgorde twaalf die ook niet hadden misstaan in de aflevering van gisteren.

1. Steward/stewardess

Je bent weinig thuis en hangt soms erg lang in de lucht. Voeg daar nog eens veeleisende passagiers aan toe en plots is de job van steward of stewardess in een vliegtuig niet zo vanzelfsprekend meer.

Thinkstock

2. Dakwerker

Bij benadering kunnen we iedere zware job in de bouwsector of in de industrie in dit puntje plaatsen. Maar een dakwerker lijkt iedere dag toch met een serieus risico aan de slag te gaan. Je mag al geen hoogtevrees hebben en eens op het dak volgt loodzwaar werk dat in allerlei weersomstandigheden moet worden uitgevoerd.

3. Postbode

De tijd dat de postbode op zijn ronde hier en daar een aperitiefje ging drinken, lijkt voorbij. Een ronde is niet te onderschatten en bovendien kies je als postbode voor een onzekere loopbaan. Wie stuurt er tegenwoordig immers nog brieven, terwijl een e-mail in één click op zijn bestemming aankomt?

4. Boer

Landbouwbedrijven mogen dan wel een stuk moderner zijn dan vroeger, het leven van een boer is nog altijd heel zwaar. Natuurlijk zullen boerderijen niet snel verdwijnen, want waar zouden we onze groenten en zuivelproducten anders vandaan halen. Maar voor kleine boeren is het meestal niet eenvoudig om tegen de grote bedrijven op te boksen.

Thinkstock

5. Arbeider op een olieplatform

Zware shiften van twaalf uur in milieuonvriendelijke omstandigheden zijn arbeiders op olieplatforms niet vreemd. Hun werk is bovendien niet zonder risico.

6. Militair

Het leger lijkt misschien minder zwaar dan vroeger, maar voor militairen kan het werk eveneens erg hard zijn. Ze komen in stresserende situaties terecht, zeker wanneer ze op interventie naar een oorlogsgebied moeten.

Thinkstock

7. Journalist

We hebben deze er niet bij gezet om onszelf te beklagen, want persoonlijk vinden we dit de mooiste job ter wereld. Maar in heel wat Amerikaanse lijstjes staat de job van journalist, vooral in de sector van de gedrukte kranten, hoog gerangschikt. De stress van deadlines en de druk om kwaliteitsvolle en correcte stukken te produceren, ligt erg hoog. Niet in het minst omdat er veel concurrentie bestaat en de krantensector momenteel erg onzeker is.

8. Politieagent

Ook hier kunnen we de term uitbreiden naar al het interventiepersoneel, inclusief ambulanciers en brandweerlui. Met de politie wordt wel eens gespot, maar uiteindelijk moet je het maar doen om in alle weertypes in het midden van de nacht alcoholcontroles te gaan uitvoeren. En een interventie is net zoals bij de brandweer niet zonder risico.

9. Tandarts

En iedere andere job in de medische sector. Maar een tandarts heeft het vooral niet gemakkelijk wanneer hij hele dagen boven de mond van zijn patiënten moet hangen. En als je het zelf ongemakkelijk vindt in de stoel van de tandarts, bedenk dan eens hoe veeleisend het is om een hele dag gebogen boven je patiënt te hangen. En dan nog worden tandartsen door andere dokters vaak een beetje bespot.

Thinkstock

10. Verpleegkundige

Deze job verdient zeker een aparte vermelding, want het beroep van verpleegkundige is heel zwaar. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal valt het niet te onderschatten. Fouten zijn niet toegelaten.

11. Operator

Hiermee bedoelen we eigenlijk iedereen die een hele dag naar een computerscherm zit te staren. Een dag kan in dat geval soms heel lang duren.

12. Horeca

Of je nu opdient of in de keuken staat, de horeca is een zware sector. Late uren, lange shiften en weinig vrije tijd in het weekend. Je moet er iets voor over hebben.

Vind jij dat jouw job ook in deze lijst thuis hoort? Laat het hieronder dan even weten. Al is het maar uit respect voor iedereen die vandaag weer aan een drukke werkdag begint.

Wauters versus Waes staat na zeven weken 3-3.

vtm
Meer
Lees meer...