Left Right
scrollTop top

Sorry, je moet Comic Sans wél gebruiken als je wil dat mensen je tekst aandachtig lezen


Comic Sans
© iStock

Ben jij ook zo iemand die Comic Sans een ongelofelijk lelijk en onleesbaar lettertype vindt? Dan hebben we slecht nieuws voor jou: ’t is blijkbaar niet zo onverstandig om het te gebruiken als je wil dat je lezers écht opletten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we lelijke lettertypes zoals Comic Sans aandachtiger lezen én meer moeite doen om het te begrijpen.

Of dat is toch wat de econoom Tim Harford beweert. Hij zegt dat lelijke lettertypes zoals Comic Sans of Monotype Corsiva helpen om je te concentreren op wat je leest.

“Als je iets te zien krijgt in deze lettertypes, dan is dat lelijk, moeilijk te lezen en zal het je aandacht trekken”, vertelt hij aan Business Insider. “En als je aandachtig bent, dan zal je écht proberen te begrijpen wat er te lezen staat.”

Notities voor leerlingen

Harford verwijst ook naar een studie die uitgevoerd werd door Princeton University, in samenwerking met een aantal leerkrachten. Een deel van hun leerlingen kreeg notities in een standaard lettertype, zoals Times New Roman, makkelijk te lezen dus.

Het andere deel kreeg cursussen in Haettenschweiler (een onduidelijk Duits lettertype), Monotype Corsica (een handgeschreven lettertype) of een cursieve versie van het lelijke Comic Sans.

Beter scoren op examen

En wat bleek? De leerlingen die hun notities kregen in zo’n moeilijk, lelijk lettertype scoorden beter op hun examens van allerlei vakken. De verklaring: als je een makkelijk te lezen lettertype krijgt, dan heb je ’t gevoel dat je het al gelezen hebt, terwijl een lelijk lettertype net je aandacht trekt en je aanmoedigt om te begrijpen wat er staat.

Maar soit, het is en blijft wel lelijk hé, dus laten we ons vooral niet verplicht voelen om het vanaf nu allemaal te gebruiken …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…