Het aantal Belgische gemeenten dat pleit voor statiegeld op blikjes en plastic flessen heeft vandaag de kaap van de 200 overschreden. Dat meldt de Statiegeldalliantie. De teller staat momenteel op 205 gemeenten.
De roep om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen klinkt het luidst in Vlaanderen. In totaal hebben al 193 van de 300 Vlaamse gemeenten zich aangesloten bij de alliantie. In Wallonië en Brussel nemen er momenteel respectievelijk negen en drie gemeenten deel aan de alliantie. Op de site van Statiegeldalliantie kunt u nagaan of uw gemeente daar deel van uitmaakt.
Statiegeld op alle plastic flessen in Nederland
De gemeenten willen zo in de voetsporen treden van Nederland, waar vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes wordt ingevoerd. Onze noorderburen moeten vanaf dan 15 cent statiegeld betalen per flesje waarvan de inhoud kleiner is dan 1 liter. Sinds 2006 geldt er al een bijdrage van 25 cent per fles waarvan de inhoud groter is dan 1 liter. Eind volgend jaar zijn ook de blikjes aan de beurt.
‘Gesterkt door het Nederlandse succes roepen de 1.125 partners van de Nederlands-Belgische Statiegeldalliantie nu de Belgische regeringen op om voorbeeld van de noorderburen te volgen’, klinkt het in een persbericht. ‘Zwerfvuil is immers een grensoverschrijdend probleem. Een plastic flesje dat in de Maas of de Schelde belandt, dobbert een tijdje later rond in een buurland of de Noordzee.’
Meer dan 22.000 ton zwerfvuil
Uit cijfers blijkt dat er in Vlaanderen alleen al 22.641 ton zwerfvuil aanwezig was in 2019. Dat is 14 procent meer dan in 2017. Dat terwijl de Vlaamse regering had beloofd om het zwerfvuil tegen 2022 met 20 procent te verminderen. Vorige maand heeft Vlaams minister van Justitie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een voorstel ingediend bij Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om de maximale GAS-boetes voor sluikstorten op te trekken. Verlinden heeft toen aangegeven om het voorstel in overweging te nemen. Momenteel kan die boete maximaal 350 euro bedragen.
Tegelijk is Demir bezig met om een ‘zwerfvuilcharter’ op te stellen in samenspraak met een aantal sectoren. ‘Het instrument van statiegeld komt daar echter tot dusver niet in voor. Meer van hetzelfde beleid dus, terwijl de resultaten barslecht zijn’, klinkt het in het persbericht. “De Waalse en Brusselse gewestregering schreven in 2019 statiegeld in hun respectievelijke regeerakkoord, maar ondernamen nog geen wetgevende actie.”
De Statiegeldalliantie pleit er dan ook voor dat België de Europese doelstellingen qua recyclage en strijd tegen plastic vervuiling moet halen. “Daarom roepen wij, de 1.125 gemeenten, organisaties en bedrijven verenigd in de Statiegeldalliantie, de Belgische regeringen op om deze regeerperiode met spoed werk te maken van statiegeld op drankverpakkingen”, zegt Statiegeldalliantie.
Lees ook: