Strandredders hingen hele voormiddag rode vlag uit: “We kunnen ons werk niet meer doen”

De redders van Oostende hebben de hele voormiddag de rode vlag gehesen uit protest. Ze vonden dat er te weinig respect was voor hun job.

Van 10.30 uur tot 13 uur hing de rode vlag uit in Oostende. Dat wil zeggen dat niemand is toegelaten te zwemmen. “De strandgangers houden zich niet aan de coronaregels en zijn agressief”, zegt hoofdredder Bjorn Vermeulen tegen Radio 2 West-Vlaanderen.

Gevarenzone

“We kunnen ons werk niet meer veilig uitoefenen”, zegt Bjorn Vermeulen. “Er is heel wat agressie op het strand en de mensen houden zich niet aan de coronamaatregelen. Heel vaak komen badgasten iets vragen aan de redders, maar ze houden geen afstand en dragen ook geen mondmasker. Wij zitten constant in de gevarenzone. Dat kan echt niet meer.”

Hulp van stadsbestuur

Meteen vond er overleg plaats tussen de redders, politie en het stadsbestuur. De stad Oostende roept iedereen op om respect te tonen voor het essentiële werk van de reddingsdiensten en de richtlijnen van de redders strikt na te leven. Het is dankzij het harde werk van de redders dat vele duizenden mensen op zomerdagen kunnen genieten van een aangename dag op het strand en een verfrissende duik in de zee.

De aanleiding van de actie was de uit de hand gelopen situatie van gisteren. “Een van onze redders werd fysiek aangevallen en in het water geduwd”, zegt Vermeulen aan Het Laatste Nieuws. De lokale politie liet weten dat ze steeds klaar staat om de redders bijstand te bieden waar nodig.

Extra hulp

Daarnaast stuurt de stad Oostende extra leden van het zomerteam op pad. Zij zullen de redders ondersteunen bij het zoeken naar verloren gelopen kinderen en meehelpen om strandgangers te sensibiliseren rond de mondmaskerplicht.

Ondertussen hangt de groene vlag terug uit en is het toegelaten om te zwemmen.

Meer
Lees meer...