Taylor Swift beschuldigd van plagiaat bij album ‘Lover’

Taylor Swift wordt beschuldigd van plagiaat. Het gaat daarbij niet om een nummer van de zangeres, maar wel om een boekje dat bij haar album ‘Lover’ uit 2019 zat. Dat boekje zou volgens poëet en auteur Teresa La Dart schaamteloos gekopieerd zijn van haar boek met dezelfde naam. La Dart eist nu een schadevergoeding van 1 miljoen dollar (ook 1 miljoen euro).

Taylor Swift wordt aangeklaagd voor plagiaat. De Amerikaanse zangeres zou verschillende elementen van een boekje bij de special edition van haar album ‘Lover’ gekopieerd hebben van een gelijknamige dichtbundel uit 2010.

‘Lover’

Het album ‘Lover’ van Taylor Swift verscheen in 2019. Bij de special edition van het album kregen fans een boekje met foto’s van de zangeres. En over dat boekje is er nu heisa ontstaan. De poëet en auteur Teresa La Dart meent namelijk dat het boekje van Taylor Swift gebaseerd is op haar gelijknamige poëziebundel uit 2010.

Het gaat daarbij niet enkel om de titel, maar ook om verschillende stilistische elementen die Taylor Swift schaamteloos zou hebben gekopieerd. Ze haalt zo de pastelkleuren van de cover aan, maar ook de foto’s van Taylor Swift zouden sterk lijken op de foto’s van La Dart in de bundel.

1 miljoen dollar

De aanklacht werd op 23 augustus 2022 ingediend bij de rechtbank. Die datum is niet toevallig. In de Verenigde Staten heb je namelijk drie jaar tijd om een auteursrechtenklacht in te dienen. Aangezien het album van Taylor Swift verscheen op 23 augustus 2019, was diezelfde dag drie jaar later de deadline.

In de aanklacht eisen de advocaten van La Dart een schadevergoeding van minstens 1 miljoen dollar (1 miljoen euro) van Swift. Dat bedrag is gebaseerd op de verkoopcijfers van het album van Taylor Swift. ‘Lover’ ging 2,9 miljoen keer over de toonbank.

Meer
Lees meer...