‘Tiger King’ opnieuw aangeklaagd, maar niet door Carole Baskin deze keer

Netflix wordt opnieuw voor de rechter gesleurd over Tiger King. Deze keer is het echter niet Carole Baskin die de streamingdienst aanklaagt, maar wel het productiehuis Morgan Creek Productions. Netflix zou namelijk zonder toestemming twee clips uit Ace Ventura 2 gebruikt hebben in de reeks.

Eerder dit jaar werd het tweede seizoen van Tiger King bijna tegengehouden door Carole Baskin. Zij trok naar de rechtbank omdat ze niet wilde dat ze in het tweede seizoen te zien was. Die zaak werd uiteindelijk ingetrokken, maar nu komt Netflix weer in de problemen door de reeks.

Beelden Ace Ventura 2

De aanklacht van Morgan Creek Productions gaat over twee korte fragmenten, samen goed voor zo’n 5 seconden, uit Ace Ventura 2. Het gaat om een video van Jim Carrey met een “aap rond z’n nek en schouder” en een fragment van Jim Carrey die “triomfantelijk op een olifant rijdt”. Beide fragmenten zijn verwerkt in een montage met allerhande wilde dieren.

“Er is geen enkele twijfel over de bron van de beelden”, staat te lezen in de aanklacht. “De film Ace Ventura wordt genoemd door de voice-over op het moment dat de beelden getoond worden.” In de bewuste montage zitten ook beelden uit andere films, maar enkel van Ace Ventura worden twee clips gebruikt. Daarvoor werd geen toestemming gevraagd aan de makers van de film.

“De aflevering werd bekeken door miljoenen mensen, waarvan sommigen zelfs meermaals keken, allemaal terwijl de makers wisten, of toch moesten weten, dat de fragmenten zonder toestemming of licentie gebruikt werden.”

Verschillende aanklachten

Het is niet de eerste keer dat Netflix aangeklaagd wordt over Tiger King. De eerdere rechtszaken kwamen wel uit een andere hoek. Het ging toen om Carole Baskin die het er niet mee eens was dat ze te zien was in het tweede seizoen van de reeks.

Ze was van mening dat ze enkel haar toestemming had gegeven om in het eerste seizoen van Tiger King te verschijnen. Toen ze zichzelf te zien kreeg in de trailer voor het tweede seizoen trok ze naar de rechter om de uitzending van het tweede seizoen tegen te houden. Uiteindelijk moest Baskin haar klacht intrekken en verscheen het tweede seizoen zoals gepland op Netflix.

Meer
Lees meer...