TikTok waarin actrice Kimiko Glenn deelt hoe weinig ze verdient aan haar rol in ‘Orange is the New Black’ gaat viraal

Op dit moment zijn scenaristen en acteurs aan het staken in de Verenigde Staten. Daardoor worden heel wat series en films uitgesteld. Hoewel dat voor fans vervelend kan zijn, is er toch een duidelijke reden voor de protesten. Actrice Kimiko Glenn, die in Orange is the New Black de rol van Brook Soso speelde, gaat nu viraal met een TikTok waarin ze deelt hoe weinig ze verdient aan die rol.

Je denkt misschien dat acteurs die in populaire series en films te zien zijn, zwemmen in het geld. Maar dat is vaak niet het geval. Actrice Kimiko Glenn deelde zo haar residuals, het bedrag dat ze krijgt omdat mensen de serie waarin ze te zien was, herbekijken. In het geval van Glenn gaat het om Orange is the New Black. Ze was in 44 van de 90 afleveringen van de reeks te zien al Brook Soso.

27,30 dollar

Kimiko Glenn deelde de TikTok oorspronkelijk al in 2020, maar besloot om hem door de huidige protesten in de Verenigde Staten, opnieuw te posten. In de video toont ze haar afrekening waarop staat hoeveel geld ze verdiende door mensen die Orange is the New Black herbekijken. “Oh my God, ik ga zo rijk zijn”, horen we haar zeggen, waarna ze naar het totaalbedrag gaat. Het gaat daarbij om het royale bedrag van 27,30 dollar, ofwel 24,32 euro. In de caption schreef Glenn: “Dit is waarom de SAG-AFTRA (de vakbond van media professionals in de Verenigde Staten, red.) staakt”. Op het afschrift is ook te zien dat ze voor sommige afleveringen 0,00 dollar ontving.

De video werd in twee dagen al meer dan vier miljoen keer bekeken. Daarom deelde Kimiko Glenn nog een tweede video waarin ze meer uitleg gaf over de situatie. “Veel mensen denken dat ik op voorhand veel betaald kreeg. Dat doet er eigenlijk niet toe. Mijn borsten leven verder in de eeuwigheid. Ik verdien het om betaald te worden voor elke stream die de reeks krijgt. Maar we kregen nooit goed betaald voor onze rol.” Ze gaat verder en legt uit dat verschillende van haar collega’s hun job als acteur noodgedwongen moesten combineren met jobs in de horeca omdat ze anders de eindjes niet aan elkaar konden knopen. “Ze waren wereldberoemd door hun rol in Orange is the New Black, maar ze moesten nog steeds werken in een bar om rond te kunnen komen. We konden anders geen taxi’s naar de set betalen.”

Bekijk hier de video’s van Kimiko Glenn op TikTok:

@itskimiko why #sagaftra is striking #sagaftrastrong #sagaftrastrike #sagstrike ♬ original sound – kimiko
@itskimiko @The New Yorker released an article the other day describing many of our cast’s experience on #orangeisthenewblack and the details will astound you. go to my IG for the link ?? #sagaftra #sagaftrastrike #sagstrike #sagaftrastrong ♬ original sound – kimiko

“Verlies gemaakt aan rol in OITNB

In navolging van de TikTok van Kimiko Glenn, deelden ook andere acteurs uit Orange is the New Black hun verhaal aan The New Yorker. Daarbij deden ze ook enkele opmerkelijke onthullingen. Zo deelde Beth Dover, die Linda Ferguson speelde in de reeks, dat ze verlies maakte op haar rol in Orange is the New Black in het derde en vierde seizoen. “M’n rol in de reeks kostte me uiteindelijk geld omdat ik zelf moest betalen voor het vliegtuig naar de set.”

Emma Myles, die Leanne Taylor speelde in Orange is the New Black vertelde dan weer. “Als kind heb je het idee dat wanneer je te zien bent in een populaire reeks, je rijk zal zijn en een huis met een badkuip zal hebben. Maar eens dat gebeurde, merkte ik: ‘Wow, ik woon nog steeds in hetzelfde appartement met één slaapkamer. Is dit hoe het altijd gaat?'”

Orange is the New Black was bijna exact tien jaar geleden een van de eerste grote hits van Netflix en leverde de streamingdienst heel wat extra abonnees op. Maar dat succes werd dus niet vertaald in de portemonnee van de acteurs die in de serie te zien waren.

Meer
Lees meer...