Censuurkampioen China reageert verontwaardigd op westers verbod op TikTok

Canada, de Verenigde Staten en de Europese Unie besloten om de applicatie TikTok op elektronische toestellen van overheidsmedewerkers te verbieden.

Waarom is dit belangrijk?

De applicatie TikTok raakte razendsnel wereldwijd populair. Het Chinese bedrijf hierachter, ByteDance, wist al meer dan 1 miljard gebruikers te strikken. Het Westen wantrouwt de app, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat de Chinese Communistische Partij (CCP) toegang heeft tot alle gegevens in de app en zo de telefoons van westerse burgers kan bespioneren. Ook zijn er vermoedens dat de CCP de inhoud op TikTok beïnvloedt en zo desinformatie en samenzweringstheorieën in de hand werkt. Westerse staten zetten daarom in op meer beperkingen.

In het nieuws: China reageert verontwaardigd op de “overreactie” van westerse staten.

  • Volgens de Aziatische grootmacht weerspiegelt dit vooral de onzekerheden in Washington. Momenteel is het in de VS al verboden om de applicatie te installeren op elektronische overheidsapparatuur. Ook kondigde het gisteren aan dat federale overheidsinstanties de komende dertig dagen moeten controleren of de zakelijke en privételefoons van ambtenaren geen TikTok hebben.
    • Nu buigt de Biden-administratie zich uit naam voor de nationale veiligheid over een nationale ban op TikTok.
  • De woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken Mao Ning, noemt die mogelijke ban ‘machtsmisbruik door de overheid om buitenlandse bedrijven te onderdrukken’. “Hoe onzeker kan ’s werelds supermacht zijn dat het de favoriete applicatie van jongeren vreest? De Amerikaanse overheid moet de principes van de vrije markt respecteren en niet overreageren,” klinkt het.
  • Vorige week besloot ook de Europese Commissie dat haar medewerkers de Chinese sociale netwerkapp niet mogen gebruiken. Ze doet dat om te voorkomen dat persoonlijke en gevoelige gegevens via TikTok worden gelekt. Ook Canada kondigde gisteren soortgelijke maatregelen aan.
  • Dat China nu spreekt over het onrechtvaardig verbannen van een applicatie is ironisch. In het Oost-Aziatische land is bijvoorbeeld Twitter geblokkeerd, net als talloze westerse mediakanalen en diverse online spellen. Het gebruik van Google is ook in grote mate beperkt.
    • Het Comité ter Bescherming van Journalisten lijstte in 2019 China op de vijfde plaats van ’s werelds meest censurerende landen.

Geen TikTok in China

Opmerkelijk: De applicatie TikTok is zelf verboden in China.

  • Het bedrijf ByteDance lanceerde eerst nationaal de app Douyin. Daarna werd TikTok als de globale versie uitgerold. Wat opvalt, is hoeveel moeite men deed om beide apps gescheiden te houden. TikTok in China downloaden is, zonder stiekeme digitale omwegen, haast onmogelijk.
    • Dat doet de wenkbrauwen fronsen. Glenn S. Gerstell, voormalig Amerikaans regeringsfunctionaris voor de National Security Counsel, stelt dat de Chinese overheid zelf bang zou zijn voor de samenzweringstheorieën en desinformatie die welig tieren op TikTok.
  • Een onderzoek van de Universiteit van Toronto wees uit dat de privacy en veiligheidsinstellingen van Douyin zorgwekkend zijn. Beide apps zouden ook mogelijkheden bevatten om de privacy van gebruikers te schenden.
  • Er gelden op Douyin ook regels om content te censureren die de CCP bekritiseren. Daarnaast komen er geregeld filmpjes online die de Chinese natie en het socialistische gedachtegoed promoten. Het lijkt erop dat Douyin subtiel als een politiek instrument gebruikt wordt.

(fjc)

Meer
Lees meer...