Tom Van Grieken (Vlaams Belang) open voor premierschap, maar met aarzeling

Tom Van Grieken laat doorschemeren dat hij niet onwelwillend staat tegenover het idee van premier worden, zij het met aanzienlijke reserves. Daarmee kwam de voorzitter van Vlaams Belang met een verrassend antwoord op een hypothetische vraag.

Op Radio 2 werd Tom Van Grieken geconfronteerd met de vraag of hij bereid zou zijn om premier van België te worden, onder de voorwaarde dat de staat niet wordt gesplitst. In een opmerkelijk antwoord liet hij doorschemeren dat hij weliswaar niet enthousiast is over de huidige Belgische staatsstructuur, maar onder bepaalde omstandigheden toch de rol van premier zou kunnen aanvaarden. Hij beklemtoonde echter dat dit geen gemakkelijke beslissing zou zijn.

“Het is een moeilijke beslissing”, erkende Van Grieken. “Maar als ik al de rest van ons programma kan uitvoeren en er is alleen nog maar een klein laagje België? Dat zou ik dan misschien nog durven te aanvaarden. Het zou in elk geval niet van harte zijn.”

Kans nihil

De kans dat Van Grieken daadwerkelijk premier wordt, lijkt echter minimaal. Geen enkele Waalse partij is bereid om met Vlaams Belang samen te werken. Ook de meeste Vlaamse partijen hebben zich achter het cordon sanitaire geschaard. Dat sluit Vlaams Belang uit van regeringsdeelname.

Zelfs binnen N-VA, waar de mogelijkheid van een coalitie met Vlaams Belang niet volledig wordt uitgesloten, zijn er ernstige bedenkingen. Het risico dat N-VA door Franstalige partijen geboycot wordt bij een dergelijke samenwerking is aanzienlijk.

Meer
Lees meer...