Is Trump (77) nu de favoriet voor het presidentschap? Super Tuesday bevestigt rematch met Biden (81)

De belangrijkste voorverkiezingsdag in een reeks Amerikaanse staten, beter bekend als Super Tuesday, levert geen verrassingen op. Het volgende presidentsduel wordt er een tussen de huidige president en zijn voorganger.

In het nieuws: President Joe Biden (Democraten) en ex-president Donald Trump (Republikeinen) kunnen zich nu al concentreren op hun onderlinge duel voor de presidentsverkiezingen van november. De weinige andere kandidaat-presidenten speelden in de voorverkiezingen in 15 staten, plus het overzeese territorium Amerikaans-Samoa, maar een kleine bijrol.

  • Aan Republikeinse kant wint Trump overal waar de uitslag al bekend van is, behalve in de staat Vermont. Daar kon challenger Nikki Haley een eerreddende staat binnenhalen. Trump wint al zeker in Maine, Massachusetts, Colorado, Texas, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, Virginia, North Carolina en Californië.
  • Bij de Democraten had Joe Biden geen echte rivalen op de stembiljetten, alleen in Amerikaans-Samoa won een onbekende tegenstander, wat verder geen gevolgen heeft.

De essentie: Hoewel Trump nog niet het vereiste aantal kiesmannen heeft, kan de Republikeinse nominatie hem niet meer ontlopen. Hetzelfde geldt voor Biden.

Nikki Haley

Om naar uit te kijken: Het is nog onduidelijk of Nikki Haley in de Republikeinse race blijft. Wellicht hangt dat vooral af van haar geldschieters. Dat zou dan niet meer zijn om de kandidatuur binnen te halen, maar om de anti-Trump-flank nog enige zichtbaarheid te geven binnen de Republikeinse partij, die helemaal omgevormd is tot een Trump-partij.

Opvallend: Voor onderzoeksdirecteur Jon Lieber van de denktank Eurasia is Trump de nieuwe favoriet om de presidentsverkiezingen te winnen.

👉 “Het is moeilijk om niet te kijken naar de publieke opinie, de lage goedkeuringscijfers van Biden en het feit dat zijn grootste nadeel – zijn leeftijd – alleen maar meer een probleem zal worden door de acht maanden van een moeilijke campagne, en niet te zien dat Trump op dit moment de favoriet is.”

Meer
Lees meer...