Left Right
scrollTop top

Trump verleent in laatste uren als president gratie aan Steve Bannon


Steve Bannon
© Isopix

In zijn laatste uren als Amerikaans president heeft Donald Trump alsnog gratie verleend aan zijn voormalige adviseur Steve Bannon. Hij werd vervolgd voor financiële fraude met betrekking tot de bouw van de muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Vandaag zal de democraat Joe Biden ingehuldigd worden als de 46ste president van de Verenigde Staten. Dat betekent dat de laatste uren van republikein Donald Trump als president zijn aangebroken. In die laatste uren heeft Trump nog “presidentieel pardon” verleend aan in totaal 73 mensen, daaronder nu ook Steve Bannon.

Financiële fraude

Steve Bannon werd in augustus, samen met drie anderen, officieel aangeklaagd voor financiële fraude. De adviseur van Trump tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 zette een crowdfunding op waarmee hij meer dan 25 miljoen dollar binnenhaalde. Dat geld zou gebruikt worden voor de bouw van de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Maar het geld verdween uiteindelijk allemaal in de zakken van Bannon en zijn drie medeplichtigen. De zaak zou in mei 2021 voorkomen, maar op de valreep heeft Donald Trump zijn presidentiële pardon gebruikt om Bannon vrij te spreken.

In de officiële mededeling van Het Witte Huis staat de volgende verklaring te lezen: “President Trump heeft volledige gratie verleend aan Stephen Bannon. Aanklagers hebben Mr. Bannon vervolgd met beschuldigingen in verband met fraude als gevolg van zijn betrokkenheid bij een politiek project. Mr. Bannon is een belangrijke leider in de conservatieve beweging en staat bekend om zijn politieke scherpzinnigheid.”

Kinderen beledigd

Er was eerst onzekerheid of Trump een pardon zou gebruiken voor Bannon aangezien de twee in de afgelopen jaren uit elkaar groeiden. Daarbij heeft Bannon zich in een boek uitgesproken over de kinderen van Donald Trump. Zo verwees hij naar Ivanka Trump als “dom als een baksteen”. Daarop reageerde Trump dat Bannon “z’n verstand verloren was”.

Maar de afgelopen dagen zouden Trump en Bannon opnieuw contact hebben gehad waardoor de president alsnog besliste om gratie te verlenen aan zijn voormalige adviseur.

Er werd eerst gedacht dat Trump mogelijk gratie zou proberen verlenen aan zichzelf, maar dat doet hij dus niet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  115.171.279
 • Aantal
  doden
  2.560.021
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  777.608
 • Aantal
  doden
  22.169