Wat met de politieke toekomst van Donald Trump na uitspraak in verkrachtingszaak?

Voormalig president Donald Trump is door een burgerlijke rechtbank schuldig bevonden aan laster en aanranding van journaliste E. Jean Caroll, en moet haar een schadevergoeding betalen. Business AM vroeg aan professor Internationale Politiek Herman Matthijs wat dit nu betekent voor Trumps politieke toekomst.


Beluister hier het volledige interview met professor Matthijs:


De essentie: De voormalig president gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank. De vraag is wanneer het Hof van Beroep een uitspraak velt: voor of na de voorverkiezingen. Trumps uitdagers binnen de Republikeinse partij kunnen garen spinnen bij deze uitspraak.

  • Matthijs: “Na de vorige verkiezingen kwamen ook tal van zaken over Trump naar voren. Dat heeft toen weinig of geen invloed gehad op hem. Maar hier gaat het natuurlijk wel over een gerechtelijke zaak. De vraag is wanneer die burgerlijke zaak in beroep zal voorkomen. Dat zal waarschijnlijk wel enige maanden duren, dus de kans is vrij groot dat dat terug in de actualiteit zal komen bij het begin van de voorverkiezingen in januari 2024.”
  • “Voorlopig is Trump nog altijd niet veroordeeld omdat hij in beroep gaat. Het Hof van Beroep kan natuurlijk een andere beslissing nemen. Het is vooral uitkijken naar de timing van die uitspraak. Gaat dat al dan niet samenvallen met de voorverkiezingen, of valt die uitspraak na de zomer van 2024 in de volle rit naar het Witte Huis als de eigenlijke campagne bezig is?”
  • “Trump kan nooit in de gevangenis belanden met deze zaak. Maar er zijn een aantal mensen binnen de Republikeinse partij die wel best tevreden zijn met deze uitspraak, want dat maakt hun kans veel groter bij de Republikeinse voorverkiezingen”, legt Matthijs uit. “Trump zal het veel moeilijker hebben om zich als de enige kandidaat naar voren te duwen. Zijn tegenkandidaten zullen zeker niet rouwig zijn met deze uitspraak.” (as)
Meer
Lees meer...