U2-frontman Bono wordt 60 en deelt “60 songs that saved my life”

U2-frontman Bono is op 10 mei zestig geworden. En in plaats van daarom te treuren, pakte de wereldberoemde Ier het nét iets anders aan. Hij stelde een lijst op met 60 nummers die z’n “leven hebben gered”. Elke artiest uit het lijstje krijgt ook een bedankingsbrief, waarin Bono z’n fascinatie voor het nummer probeert uit te leggen.

Ouder worden is voor niemand leuk. Maar toch moet je erdoor, en dus kun je er maar beter het beste van maken. Dat moet U2-frontman Bono ook gedacht hebben in de aanloop naar z’n zestigste verjaardag, op 10 mei.

De Ier deelde een lijstje met zestig nummers “die z’n leven hebben gered” met de wereld. Bovendien is hij van plan om naar alle artiesten op dat lijstje een fan letter te schrijven, om hen te bedanken.

“Vooral geluk”

“Dit zijn sommige van de nummers die m’n leven hebben gered”, schreef Bono in een bericht op de website van U2. “De nummers zonder dewelke ik niet zou kunnen geleefd hebben …”, klinkt het.

“De nummers die me van daar naar hier hebben gebracht, van nul tot zestig … Door al de schaafwonden, al die manieren van overlast, van serieus tot onnozel … en het geluk, vooral geluk”, gaat Bono verder.

“Ik wilde ook de artiesten, en alle andere mensen die de nummers hielpen maken, bedanken”, gaat de wereldberoemde Ier verder. “Ze deden hetzelfde voor mij … Ik schrijf een fanbrief die bij elk nummer hoort, waarin ik m’n fascinatie zal proberen uit te leggen.”

Billie Eilish en Finneas

Van die brieven heeft Bono er al zes gepubliceerd. De rest volgt in de komende weken. Eentje heeft Bono gericht aan Billie Eilish en haar broer Finneas. Hun nummer everything i wanted heeft het tot in z’n lijstje geschopt, en da’s natuurlijk niet zonder reden.

“Lieve Billie (en Finneas ook)”, schrijft Bono. “Mijn oren verlangen om in lege ruimtes rond te dwalen, om weg te sluipen van de drukheid van de digitale oppervlaktes met te veel informatie. Ik stap in jullie nummer en het is een black beauty, gekweld en fantastisch kwetsbaar en angstaanjagend, onverschrokken en verontrustend.”

Artiesten, zonen en dochters

Andere brieven die Bono al publiceerde zijn die voor Kraftwerk (voor hun nummer Neon Lights), Daft Punk en Pharrell (voor Get Lucky), Massive Attack (voor Safe From Harm), de zoon van David Bowie (voor Life On Mars?) en Alice, de dochter van Luciano Pavarotti (voor Miserere, een samenwerking tussen Bono, Pavarotti en Zucchero).

Meer
Lees meer...