Vaccinaties uitgesteld door falend IT-systeem: uitnodigingen werden niet uitgestuurd

Het grootste vaccinatiecentrum van het land, in Paleis 1 op de Brusselse Heizel, blijft vandaag dicht. Reden: de uitnodigingen per e-mail of sms kwamen niet aan door haperende informatica.

Dat bevestigt Brussels minister voor Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) bij LN24. “Het gaat om een bug in het informaticasysteem waardoor gisteren de uitnodigingen voor Brussel en Vlaanderen, per sms, e-mail en ook per post, niet uitgestuurd zijn. Ze bleven geblokkeerd in het systeem”, verklaarde hij. In Wallonië zijn er nog geen vaccinatiecentra open.

Lees ook: Deze symptomen wijzen op besmettelijkere Britse variant van coronavirus

“Nooit uit te sluiten”

Het IT-systeem wordt door het federale politieke niveau gecoördineerd, zei Maron nog, al wou hij niet met de vinger wijzen. “We werken allemaal tegen de klok. Dan zijn dit soort haperingen nooit uit te sluiten.”

Het vaccinatiedorp op Brussels Expo ging dinsdag open, maar moet dus meteen weer dicht. Eén dag vertraging komt op de Heizel (foto) in de huidige fase van de campagne neer op ongeveer een duizendtal vaccintoedieningen.

Pas woensdag zoals het hoort

Volgens Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, moest de IT-tool afgelopen weekend klaar zijn, maar werkt het systeem pas sinds woensdagochtend zoals het hoort, zo zegt ze aan persbureau Belga. Daardoor zouden 3.000 uitnodigingen uitgestuurd kunnen worden.

Lees ook: 95 Vlaamse vaccinatiecentra openen deuren, maar grote publiek moet nog tot juni wachten

Meer
Lees meer...