Crisiscentrum waarschuwt voor airco en ventilatie: enkel binnen eigen huishouden om besmetting te voorkomen

Van Gucht crisiscentrum airco ventilatie coronavirus
EPA

Op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum hebben de virologen gewaarschuwd voor het gebruik van koelingssystemen tijdens deze hittegolf. Viroloog Steven Van Gucht stelt dat daardoor druppels een langere afstand zouden kunnen afleggen, wat de kans op een coronabesmetting vergroot.

“Met de komst van onze volgende hittegolf zouden we willen benadrukken hoe het virus zich precies verspreidt en vooral ook hoe we veilig ventilatoren en airconditioning kunnen gebruiken”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie. Hij wees erop dat het virus zich vooral verspreidt via dicht contact tussen mensen en via grote druppels over korte afstand. Daarnaast kan het coronavirus ook overgedragen worden via de handen, wanneer we een sterk besmet oppervlakte aanraken en daarna in onze neus, mond of ogen wrijven.

(Aantal dagelijkse coronabesmettingen stijgt naar 535.)

Aerosol

Van Gucht sloot ook niet uit dat het virus overgedragen kan worden via aerosol. Dat zijn fijne druppels die lang in de lucht rond kunnen zweven en een grotere afstand kunnen afleggen dan 1 meter.

“We denken dat dit soort overdracht mogelijk kan zijn in slecht geventileerde ruimtes, waar we met meerdere personen langere tijd verblijven, zeker wanneer er luid gepraat, gezongen of geroepen wordt”, zei Van Gucht.

(Open brief van muzieksector na ontslagen AB: “Nood aan groot reddingsplan van overheid”.)

Belang van “natuurlijke ventilatie”

Hij stelde dat het erg belangrijk is om zo’n ruimtes voldoende en voortdurend te ventileren: “Natuurlijke ventilatie werkt het best, zet deuren en ramen open.”

Van Gucht wees er nog eens op dat ventilatoren door de sterke luchtstroom grote druppels verder dan de klassieke 1 meter kunnen verspreiden: “Gebruik die daarom best enkel binnen het eigen huishouden, en richt die niet op een persoon.”

(Nieuwe fuiftrend? Honderden aanwezigen op rave onder New Yorkse brug.)

Airconditioning

Daarnaast is het bij airconditioning vooral belangrijk om verse lucht te laten inblazen. “Anders wordt dezelfde voortdurend opnieuw door de kamer gestuurd en is er geen verdunningseffect van de virussen die mogelijk in de lucht van die kamer zweven. Van Gucht wees erop dat een aircosysteem altijd goed onderhouden moet worden.

Gesponsorde artikelen