Vande Lanotte en Reynders doen nog wel even door: maandje meer tijd om ‘iets’ te forceren

Informateur Didier Reynders (MR)
Informateur Didier Reynders (MR) - epa

Pappen en nathouden. Dat is wat de twee informateurs, Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) moeten doen. De twee hun opdracht wordt verlengd, met vooral semantisch een nieuwe invulling. Plots is er sprake van ‘preformatie’. Het is maar de vraag of daar veel van in huis komt.

De informateursopdracht van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) wordt zoals verwacht verlengd. Het Paleis laat dat verstaan, na een bezoek van beide heren. De koning vraagt nu officieel “op basis van hun gesprekken, een nota op te stellen die als start voor toekomstige preformatiegesprekken kan dienen”.

De informateurs mogen op 12 juli een eerste keer naar het Paleis. Op 29 juli is dan meteen een tweede verslag gepland. Met andere woorden: verder doen alsof er niets gebeurd is.

Toch is de opdracht een zootje. Want een beetje gênant was het wel: in Le Soir stond al heel het scenario dat de twee informateurs nog even ‘levend’ moet houden, nog voor beide heren op het Paleis waren. Het zegt veel over hoe discreet die zaak verloopt.

Het lijkt erop alsof in deze formatiepoging maar weinig van de geplogenheden overeind blijven. Want vorige week al werd de informatieopdracht van Reynders en Vande Lanotte ongenadig afgeschoten. Uit het N-VA-partijbureau lekte dat de PS elk gesprek weigert, waarna Theo Francken (N-VA) op Twitter die PS ongenadig op de korrel nam.

Maar dat was nochtans wel net de opdracht van Vande Lanotte: discreet op z’n minst een simpel gesprek tussen N-VA en PS mogelijk maken. Alleen weigert de PS dus carrément.

Reynders corrigeerde meteen: “Wij nemen geen ontslag”

In de nasleep van dat incident lekte het nieuws dan dat de informateurs vandaag de handdoek in de ring gingen gooien. Verrassend was dergelijk ontslag niet geweest, omdat elk vertrouwen in de onderhandelingen geschonden leek. Maar, in de Wetstraat heerst de overtuiging dat niemand anders het vandaag beter zou kunnen. Want iemand moet de rol invullen, en het duo doet dat alvast zonder al te veel fratsen.

Wat Reynders dus al vrijwel meteen na het nieuws van “het einde van de opdracht” al deed, namelijk elk mogelijk ontslag ontkennen, lijkt nu bevestigd te worden: de twee blijven rustig zitten. Minstens tot er wat meer duidelijkheid is op het Vlaamse en Waalse niveau. In Vlaanderen brengt informateur Bart De Wever (N-VA) deze week duidelijkheid, in Wallonië rijdt de PS zich voorlopig vast in een doodlopende straat van een minderheidskabinet. Daar is het wachten tot de MR erbij komt.

Gesponsorde artikelen