Verbod op “sandwichborden” en koopwaar op straat moet imago Knokke-Heist hoog houden

De kustgemeente Knokke-Heist wil ten strijde trekken tegen de “verrommeling” van het straatbeeld. Daarom mogen handelaars in de gemeente voortaan geen reclameborden of koopwaren op straat plaatsen. Dat moet het “imago als kwalitatieve kustgemeente kracht bij zetten”.

Het is een bekend beeld in winkelstraten: reclameborden voor winkels, cafés of broodjeszaken die aanduiden dat een zaak geopend is, vaak met enkele aanbiedingen erop geschreven in krijt. Die borden zijn echter een doorn in het oog van de gemeente Knokke-Heist.

GAS-boete tot 350 euro

De wirwar aan verschillende borden of verkoopstandjes voor de gevels van handelszaken zouden door de klanten en toeristen eerder als hinderlijk ervaren worden. Bovendien zorgen ze volgens burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) voor een “verrommeling van het straatbeeld”. “We gaan ze daarom verbieden”, laat de burgemeester weten aan Het Nieuwsblad.

Voor bepaalde materialen zoals bloembakken, de verhuur van rijwielen, verkoopautomaten, strandspeelgoed, etc. geldt echter geen verbod. Vanaf 1 april moeten handelaars wel een vergunning aanvragen bij de gemeente om zo’n zaken uit te mogen stallen. Tot 1 juni geldt nog een overgangsperiode, vanaf de zomer kan de lokale politie een GAS-boete tot 350 euro uitdelen aan iedereen die zonder vergunning zo’n zaken uitstalt op straat.

“Het doel is om de beeldkwaliteit van inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers te verbeteren”, zo stelt de gemeente het. Het verbod op de reclameborden komt er bovenop een bouwstop tijdens weekends. Die bouwstop moet ook mogelijke geluidsoverlast of hinder door werfverkeer voor de strandtoeristen vermijden tijdens de weekenddagen. Daarbovenop zou Knokke-Heist ook werken aan uniforme terrassen om zo het straatbeeld dezelfde kwaliteit te laten uitstralen als de reputatie van de gemeente.

Rookverbod

Terwijl Knokke-Heist het straatbeeld van storende elementen wil vrijmaken, richten steeds meer Europese badsteden zich op een rookverbod om overlast in hun gemeente en op het strand te verminderen.

De Spaanse trekpleister Barcelona kondigde vrijdag aan dat alle stranden in de stad voortaan rookvrij zullen zijn. Op die manier moet er een einde komen aan de gigantische hoeveelheid afval die sigarettenpeuken op stranden veroorzaken, en moeten de stranden een gezonde omgeving worden, zegt het stadsbestuur.

Ook in België geldt op verschillende stranden een rookverbod, die zijn er op bepaalde gebieden in De Panne, Oostende, Bredene, De Haan en Zeebrugge. Het gaat echter maar om bepaalde stroken langs de kust die rookvrij moeten zijn.

Meer
Lees meer...