Left Right
scrollTop top

Verenigde Staten keuren als tweede land ter wereld Pfizer-vaccin goed voor 12- tot 15-jarigen


Coronavaccin Pfizer BioNTech
© Isopix

De Amerikaanse toezichthouders hebben het coronavaccin van farmabedrijf Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor gebruik bij kinderen vanaf 12 jaar. Na Canada zijn de Verenigde Staten daarmee het tweede land die hun vaccinatieprogramma kunnen beginnen uitbreiden naar tieners.

Op dit moment hebben alle goedgekeurde coronavaccins in de Verenigde Staten – maar ook bijvoorbeeld in de Europese Unie – een goedkeuring voor iedereen vanaf 16 jaar. In principe wordt het enkel aan 18-plussers gegeven, maar 16- of 17-jarigen die in de zorg of een andere risicoberoep werken, komen ook al in aanmerking voor een vaccin.

Nieuwe testen

De reden dat die vaccins enkel bij 16 jaar en ouder goedgekeurd zijn, is omdat de farmabedrijven hun middel enkel in die leeftijdscategorie grootschalig getest hadden. Recent zijn de meeste producenten echter bezig om hun coronavaccin ook bij jongeren te testen. Zo maakte AstraZeneca in februari al bekend dat de universiteit van Oxford bezig is met testen bij kinderen.

In maart kwam Pfizer dan weer met hoopgevende resultaten na een klinische studie bij meer dan 2.000 tieners in de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat hun coronavaccin even goed of zelfs beter werkt bij 12- tot 15-jarigen.

Verenigde Staten

Sindsdien probeert het bedrijf goedkeuringen te krijgen. Een kleine week geleden gaf Canada die als eerste en nu volgt dus ook de Verenigde Staten. Die goedkeuring is belangrijk in de strijd tegen het coronavirus omdat zo een groter deel van de bevolking kan ingeënt worden.

“De beslissing van vandaag maakt het mogelijk dat de jongere bevolking wordt beschermd tegen Covid-19. Daardoor komen we dichter bij het einde van de pandemie”, zegt Janet Woodcock, de waarnemend FDA-commissaris. “Ouders en verzorgers kunnen er zeker van zijn dat het bureau een rigoureuze en grondige beoordeling heeft uitgevoerd van alle beschikbare gegevens, net zoals we dat hebben gedaan met al onze Covid-19-vaccinvergunningen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…